Készen állnak a választásra Kaplonyban is

Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a kaplonyi választópolgárok is a legbiztonságosabb körülmények között voksolhassanak vasárnap.

A Kaplonyi Polgármesteri Hivatal mindent elkövetett annak érdekében, hogy a lakosok a legbiztonságosabb körülmények között szavazhassanak december 6-án. Mindkét szavazóhelyiséget fertőtlenítettük, minden szükséges előírást betartunk, így az egészségügyi óvintézkedéseket is. A cél, hogy bárki élhessen az alkotmányos jogával, azaz voksolhasson egyik vagy másik jelöltre, politikai tömörülésre.

Tudnunk kell, hogy Kaplony községet is számos tekintetben megviseli a mostani járvány. Az itteni emberek mindennapjaiba is belopózott a pandémia, és még csak megbecsülni sem tudjuk, hogy milyen károkat, milyen maradandó károkat okoz ez az egész. A magunk rendjén mindezzel kapcsolatosan csak úgy tudunk állást foglalni, ha a szó valós értelmében állást foglalunk. Ha elmegyünk szavazni.

Mindahány politikai formáció egyfajta választ kíván adni a kialakult helyzetre. Mindenki szolgál egyfajta útmutatással. Nem titkolom, és természetesnek is tartom, hogy engem az érdekvédelmi szervezetünk iránymutatása érint meg. Az áll a saját elképzelésemhez a legközelebb. De ki-ki megtalálhatja egyik, vagy másik szerveződés mondandójában azt, amit részben legalábbis a sajátjának gondol. Persze óvok mindenkit a lózungoktól. Igen is nem a légből kapott gondok ellen kell küzdenünk, hanem a mindennapok szintjén kell helyt állnunk. Azokra kell voksolunk, akik a mi érdekeinket képviselik, akik a mienkhez hasonló gondolatok mentén döntenek.

A kaplonyiak nagyon szép számban vettek részt a helyhatósági választásokon is. Éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy ismét járuljon az urnák elé, és szóljon bele a nagyvilág dolgaiba. Ugyan kétségtelenül nem egy vokson múlik, de soha sem lehet tudni, akár egy szavazaton múlhat, hogy a romániai magyarság jelen lesz-e Románia parlamentjében. Netán, hogy kormányközelbe kerülhet-e.

A községi vezetőségnek elemi érdeke, hogy legyenek minisztereink, államtitkárjaink Bukarestben. Olyan emberek, akik a mi gondolkodásmódunkat is értik, akik megértik, hogy mit miért kérünk. Hogy mit szeretnénk elérni. Hogy miért is vannak nekünk sajátos igényeink, és hogy „cserébe” mit adunk mi ennek az országnak. De a mi szavazatunk, a mi képviselőink hozzáállásán múlik a nagypolitika is. Hogy Románia közeledik-e a szomszédos országokhoz, avagy továbbra is az Amerikai Egyesült Államok amolyan pufferállama lesz-e. Egy „bezzegország”, amelynek jó áron elhasznált fegyvereket el lehet adni, amellyel lehet „heccelni” Oroszországot, netán az úgynevezett Visegrádi országokat.

Akár a mi szavazatunkon múlik az, hogy kétsebességes lesz-e az Európai Unió, avagy egységes lesz-e végre például a mezőgazdasági támogatás. És az is, hogy miként állunk helyt ebben a világjárvány jelentette válságban.

Hogy online lesz-e a tanítás, hogy mindezt az emberek megkérdezése nélkül eldöntheti-e egy kormány?

Számos kérdésben állást foglalhatunk. Ennek okán kérem, sőt, buzdítom a kaplonyiakat, de persze másokat is, hogy menjenek szavazni. Nagyon-nagyon fontos. Mert, mint a példa is mutatja, a mi mindennapjainkra is kihatással van az, hogy mi történik a messzi Kínában, hogy jön-e onnét egy vírus, hogy erre miként reagálnak a romániai döntéshozók.

A mi bőrünkre is megy ez a „játék”!

Ez olyan „játék”, amelynek akarva, akaratlanul a szereplői vagyunk. Nos, akkor cselekedjünk tudatosan, előrelátóan.

Megyeri Tamás Róbert