Egyelőre nem rendelnek el vesztegzárat Kolozsváron

A hatóságok egyelőre elhalasztották Kolozsvár karantén alá vonását, noha az erdélyi nagyvárosban a koronavírus-fertőzöttségi arány hétfőn elérte a 9,04 ezreléket.

Mircea Abrudean prefektus hétfőn azzal indokolta a megyeszékhely vesztegzár alá helyezését, hogy: 1. a közegészségügyi igazgatóság kockázati felmérése szerint erre a lépésre egyelőre nincs szükség; 2. több tesztet végeznek itt, mint más településeken, így a regisztrált esetek lakossági aránya magasabb; 3. a COVID-19 okozta halálesetek aránya országos szinten Kolozsváron a legalacsonyabb; 4. egyre nő az intenzív terápiás helyek száma: jelenleg 69 van, de hét végére már várhatóan 96 lesz üzemképes; 5. a nyilvántartásban megjelenő fertőzöttségi arány nem tükröz reális adatokat, mert csak a hivatalosan kolozsvári lakhellyel rendelkező lakosság számát veszik figyelembe, míg az itt diagnosztizált pozitív esetek sok esetben hivatalosan nem kolozsvári illetőségűek.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) hétfői adatai szerint Kolozs megyében 7,37 ezrelék, a megyeszékhelyen pedig már 9,04 ezrelék a fertőzöttségi arány.

Forrás: AGERPRES