Képeken a szúnyoggyérítés

Vagányik Marius fényképalkotásaival kedveskedünk. A legutóbbi szúnyogirtás alkalmával készítette őket, mégpedig egy Nikon D5300-as kamerával, amelyen egy 70–300-as objektív, majd egy 105-ös szolgált.

A két legutóbbi tanácsülésen is felmerült, hogy felettébb elszaporodtak idén a szúnyogok, és mintha minden korábbinál elviselhetetlenebbek lennének. Ennek kapcsán kérte a polgármester a testület szóbeli beleegyezését abba, hogy megbízza a szúnyoggyérítéssel azt a szolgáltatót, amely a korábbi években is elvégezte mindezt Kaplony felett is. A tanács hozzá is járult. Sőt, a legutóbbi gyűlésen felmerült annak is az igénye – Csizmár Tamás vetette fel –, hogy akár még egy-két alkalommal meg kell ezzel bízni a vállalkozót.

Nyomatékosították ugyanakkor, hogy a szúnyogirtás közel sem száz százalékos hatékonyságú. Talán inkább gyérítésnek kell nevezni, hiszen a rovarok némely egyede elbújik valahova, amikor történik az ellenük kifejlesztett szer szórása, vagy éppen a szél hordja el picit máshova a szert, illetőleg a rovarok kevéssé ismerik a községi határt. Bizony előfordulhat, hogy valamely szomszédos településről sodródik be egy-egy példány Kaplonyba, és az szaporodik tovább.