Ismét másokat hibáztat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szándékosan egészségügyi válságot idézett elő – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államelnök.

„A PSD, elégedetlen lévén a PNL-kormány által elért sikerek miatt, egészségügyi válságot akart előidézni, hogy legyen oka elmarasztalni a kormányt. A PSD szándékosan egészségügyi válságot idézett elő, hogy majd a végén nyugodtan elmarasztalhassa a kormányt olyan intézkedések miatt, amelyeket nem lehetett meghozni. A PSD-nek nem számít, hogy több ezer román megbetegedett, több százan meghaltak, a PSD számára az volt a fontos, hogy válságot idézzen elő, hogy legyen amiért kritikával illetnie a kormányt” – fejtette ki az államelnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Rámutatott, az esetszámok és halálesetek száma ismét rekordot döntött, pedig a járvány elején minden jól ment, néhány héttel ezelőttig a kormány, a hatóságok jól kezelték a járványt, „ez azonban nem tetszett a PSD-nek”.

„A kormány, az államfő megtette kötelességét, a hatóságok is megtették kötelességüket. De a PSD akkor elkezdett megoldásokat keresni a PSD számára, nem a románok számára. Sajnos be kell ismernünk, hogy a PSD még ellenőrzése alatt tartja a parlamenti többséget, a PSD és a többi alakulat, amellyel paktál, például az RMDSZ. Ne felejtsük el, hogy nemrég a PSD megpróbált titokban átvinni a parlamenten egy, az RMDSZ által kezdeményezett tervezetet, hogy autonómiát adjon az úgynevezett Székelyföldnek. És akkor a PSD ott lépett akcióba, ahol még hatalma van a parlamentben. Szétzilálták azt a kevés meglévő törvényes keretet, amely rendelkezésre állt a járvány kezelésére, cinikusan húzták az időt, hogy ne jelenjen meg az új törvény” – mondta Iohannis.

Emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság június 25-én megállapította, hogy az 55-ös törvény bizonyos cikkelyei alkotmányba ütköznek, de az indoklást csak július 2-án adta meg. Abban az időszakban 450 körül volt a napi új esetek száma.

Ebben az időszakban a kormány nem állhatott elő új kezdeményezéssel, meg kellett várnia az alkotmánybíróság indoklását, de amint az megjelent, négy nap alatt, július 6-án elküldte az új karanténtörvény tervezetét a parlamentbe, mutatott rá Iohannis.

„Ezt követően a PSD elkezdte húzni az időt, és a törvény, amelyet gyorsan meg tudott volna szavazni a parlament, hogy a kormánynak meglegyenek a szükséges eszközei, két hétig állt vita alatt a törvényhozó testületben. Ez idő alatt koronavírusos betegek mentek haza a kórházból, senkit nem bírságoltak meg, senkit nem helyeztek karanténba.(…) A törvény csak július 18-án került hozzám kihirdetésre. Rögtön kihirdettem. Július 18-án 889 új eset volt” – vázolta fel Iohannis a helyzetet.

A kormányt majdnem három hétig megfosztották a törvény biztosította intézkedések lehetőségétől, így képtelen volt megfelelően kezelni a válságot – állította még az államfő.

AGERPRES

iohannis