Illő március idusi ünnepség

Magyarságunkat, a senki ellen nem irányuló, hanem önmagáért, eleink, sőt, utódaink tiszteletéréért való létünket ünnepeltük Kaplonyban március 15-e alkalmából. A település lakói ez alkalommal is színes ünnepségen vehettek részt.

Mindenekelőtt az ifjúságé volt a főszerep. Török Tamás iskolaigazgató üdvözölte az ünneplőket, és így tett Nagy Szabolcs parlamenti képviselő is. A nagy hagyománnyal rendelkező kaplonyi fúvósok is szerepet vállaltak, és pár Kossuth-nótával kedveskedtek. Köszönjük, Pink Vivien, Schrádi Jázmin, Streicher Bence, Suta Anna, Nyíri Panna és Máncz Roland!

A továbbiakban az iskola tanulóinak egy csoportja a többieknek szólt a magyar szabadság ünnepének jelentőségéről. A Lászlóffy Csaba Zsolt magyar szakos tanár és Kind Csilla zene szakos tanár a következő diákokat készítette fel: Fleisz Hanna, Megyeri Csenge Sarolta, Paczier Panna, Fejes Patrik, Hajdú Máté, Linzenbold Ágnes, Somogyi Ágnes, Juhász Patrícia, Mészáros Péter, Lobonc Viktória, Lobonc Vivien, Zahari Bianka, Lőkös Jázmin, Ilyés Zsófia, Fischer Kitty, Herman Kitty, Baumgartner Klaudia, Duka Dominik, Altfater Bálint. Előadásukban számos kérdés felmerült, és a diákok rendre meg is válaszolták azokat. Szó esett arról, hogy a 175 éve történteknek mi a hatásuk a mára nézve, miként is befolyásolják a holnapot… Kiérdemelt nagy tapsot kaptak a produkcióban közreműködők.

Az ünnepség következő eseménye a Szent Antal római katolikus templom kertjében lévő Szentkorona-szobor előtt zajlott. Előbb Leander OFM és Erdős Csaba tiszteletes imádkoztak, majd a diákok, a tanárok, a helyi RMDSZ és a helyi NDF nevében helyeztek el koszorút. Nemzeti imánkat, a Himnuszt is elénekeltük.

A délután során népes kaplonyi küldöttség vett részt a Szatmárnémetiben megtartott megyei ünnepségen. Mi több, idén a koltói huszárokat a kaplonyi fúvósok – immár majd teljes létszámban – követték, és őket a többezres ünneplő tömeg, benne a kaplonyi diákok egy csoportja, tanácstagok stb. A Petőfi-mellszobor mellett az ünnepi beszédeket követően koszorúzásra is sor került – a kaplonyiak közösségének nevében virágkölteményt Lőkös Jázmin és Mészáros Péter tanulók, illetve Megyeri Tamás Róbert polgármester helyezett el.

Illő módon ünnepeltek idén is Kaplonyban – illetve a megyeközpontban – március idusán. Éljen a szabadság, éljen a haza!

%d blogger ezt szereti: