Könyvbemutató Kaplonyban

Március 12-én, vasárnap délután 4 órai kezdéssel a kaplonyi kultúrházban Baumgartner Bernadette és dr. Hágó Attila Nándor bemutatja Komáromy Lajos világháborús naplóját.

Az osztrák–magyar hadsereg katonájaként esett orosz hadifogságba. A háború borzalmai, a bajtársiasság, az Istenbe vetett hit és a család megtartó ereje mind jelen vannak a naplóban. A könyvbemutatón Komáromi Júlia, a dédunoka rövid részleteket olvas majd fel.

Szeretettel várnak mindenkit a különleges alkalomra!

Már nem dolgoztam a Széchényi Könyvtárban, mikor megkeresett Zichy Mihály kollégám az OSZK kézirattárából, hogy ismerek-e Komáromi családot Nagykárolyban, mert éppen egy nagykárolyi „fiatalember” első világháborús naplóját katalogizálja. A kaplonyi születésű dr. Baumgartner Bernadette történész beszámolója így folytatódik: egy-két telefon után megtaláltam Komáromi Istvánt, aki elmesélte a nagypapája történetét, illetve a napló történetét is, amely időközben eltűnt…

Mikor sikerült megnéznem a naplót és beleolvastam, már az első mondat megrendítő volt számomra: Aki e füzetet megtalálja, küldje el – ha lehet édesapám címére: Komáromy István, Nagykároly, Szatmáron, Árpád utca 45. Döbbenetes volt-e sorokat olvasni, nyilván azzal a reménnyel indultak a katonák a frontra, hogy túlélik, de tudták azt is, hogy bármi történhet… Aztán olvasni kezdtem, szép, viszonylag könnyen olvasható volt az írás. És megtörtént, minden amit leírt, ez nem fikció, nem regény… Zichy kollégával megbeszéltük, hogy jó lenne, ha ezt a nagy nyilvánosság is megismerhetné. Komáromi István egyből támogatta az ötletet, hogy nagyapja naplója megjelenjen könyv formájában.

A naplóíró 1916-ban került a keleti-frontra, ahol az egyik orosz rohamban súlyosan megsebesült és orosz hadifogságba esett. 1918 tavaszán jutott haza, addig több orosz hadikórházban kezelték. Komáromy Lajos olyan képletesen számolt be az eseményekről, hogy akarva-akaratlanul az ember ott van vele mindenütt: a lövészárokban, a zuhogó esőben menekülő katonák között, a sebesülteket szállító marhavagonokban, a haldokló bajtárs ágyánál, vagy éppen a hadikórházban a karácsonyt váró sebesült katonák között stb.

A sok szörnyűség ellenére, végig ott a remény is, az emberség, a bajtársiasság, az Istenbe vetett hit és a messzi távolban lévő család megtartó ereje, sőt még humor is.

A kis kockás füzet tulajdonképpen megmentette a fiatal katona életét, ugyanis az egyik golyó épp ott találta el, ahol a füzet volt, az pedig lelassította a golyót, így megakadályozva, hogy az halálos sebet okozzon.

A Napló 1916–1918 című kiadványt, Komáromy Lajos egykori nagykárolyi nyomdász első világháborús hadinaplóját 2023. március 12-én, vasárnap délután 4 órai kezdéssel mutatják be a helyi kultúrházban. 

%d blogger ezt szereti: