A kaplonyi pálinkának nincsen párja!

Hangulatosra sikerült az immár második alkalommal megrendezett Kaplonyi Pálinkaverseny. Hetvenkettő mintát neveztek az alkalomra, amelyből a neves zsűri – Nagy Botond okleveles pálinkaítész, illetve Butka Sándor pálinkász – 15-öt nem kellően jónak minősített, míg 24-et bronz-, 17-et ezüst, 16-ot aranyminősítéssel jutalmazott. Ebben az évben is megválasztották az év kaplonyi pálinkáját, mégpedig Fleisz Tibor alkotását.

A kultúrházba péntek kora este szép számban érkeztek a nedűket nevezők, illetőleg azok, akik megkóstolni akarták a jóféle itókákat. Csizmár Antal Tamás alpolgármester köszöntötte a több mint százfőnyi jelenlévőt.

A zsűri tagjai már a hét elején megmustrálták a nevezett pálinkákat, így a pár centnyivel „megkönnyebbült” félliteres palackokat vissza is adták a tulajdonosoknak. Megyeri Tamás Róbert polgármester ismertette az ítészeket. Nagy Botond ugye tavaly, az első alkalmon is ellátta ezt a tisztséget, szerencsére idén is tudott jönni, noha a nap elején még több ezer kilométerre volt Kaplonytól… Hogy méginkább átfogó legyen a bírálat, ebben az évben a szatmárnémeti Butka Sándor pálinkászt is felkérték erre a korántsem hálás vagy könnyű feladatra – jelen esetben 72 mintát végigízlelni, értékelni, azoknak az előnyeiről értekezni, sőt, még jó tanácsokkal is szolgálni.

A zsűri tagjai ezt tették! Mindahány minta tulajdonosa kapott egy-egy értékelő lapot, amelyen négy szempontból minősítették az adott italt. Az egyik ilyen volt a tisztaság – hibátlan-e, avagy hibás. Utóbbi esetben a hiba nagyságát vették figyelembe. Mindebben legtöbb öt pontot kaphatott egy-egy pálinka. A nevezett italok karakterét is figyelembe vették – szintén 1-től 5-ig terjedő skálához igazítva. Az élénkséget, a frissességet, az intenzitást és a fajtajelleget az illatban, illetőleg az ízben minősítették. A szájérzet volt a következő szempont – a fajtajelleg, a testesség, az íztartósság, a lecsengés stb. viszonylatában 1-től 5-ig osztályozták az adott italt. A harmónia és a tartósság volt az utolsó szempont. Ekkor a kóstolás utáni összhatást értékelték. 0 és 13 pont között az adott minta nem kapott minősítést; amennyiben 14 vagy 15 pontra osztályozták, akkor bronzminősítésnek örülhetett az előállító; 16 vagy 17 esetében ezüstnek; illetőleg 18, 19 és 20 pont esetében aranynak.

Nagy Botond ítész nyomatékosította, hogy a zsűri tagjai emberek. Ennek okán a tévedés sem kizárt. Ugyanakkor ajánlotta mindenkinek, hogy bár egyszer, akár kisebb tételben fogadja meg a tanácsaikat, mintegy tegyen egy próbát. Tapasztalja meg saját maga, hogy jobb-e az úgy előállított pálinka, mint korábban. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy a zsűri bizonyos harmóniákat, követelményeket „vár el” egy pálinkától, míg az esetleges vásárlók egyebeket. Azaz simán előfordulhat, hogy egy pálinka egy-egy versenyen alulteljesít, viszont a „piacon” kelendő. Ebben jelenségben semmiféle ellentmondás nincs.

A nevezési sorrendben kapták meg a versenyzők az ítéletek írásos formáját; illetőleg mindannyian egy-egy részvételi emléklapot. Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke, a megyei RMDSZ elnöke adta át a két fődíjat. A partiumi falugazdászok közössége különdíját idén az egyik aranyérmes pálinka előállítója, Hauler Hensziusz Kont István kapta, míg a leginkább sikeres pálinkának az idei alkalmon Fleisz Tibor 2022-es törkölyét találta a zsűri. Az az ital érdemelte ki tehát a „champion” minősítést.

Ízletes falatok, sok-sok koccintás, jókedv várt a továbbiakban a jelenlévőkre. Igen sikeres volt tehát az idei pálinkaverseny is. Elhangzott, hogy a következendőkben évente egy-egy gyümölcshöz kötik a rendezvényt. Ennek megfelelően már most kihirdettetik: jövőre a nagyaranyat valamelyik szilvából készült pálinka fogja nyerni.

Sok sikert minden pálinkaelőállító-művésznek. Jó egészséget a kaplonyi pálinkatisztelőknek!

%d blogger ezt szereti: