Közösségben tortázni – a legjobbakkal!

Édesszájúak a kaplonyiak. Illetve talán még inkább igaz a következő megállapítás: szeretnek közösségben lenni, finom falatokat kóstolni a kaplonyiak! Ennek okán vasárnap ismét tortaversenyt tartottak.

Színültig megtelt a kultúrház. Gaja Irén köszöntötte a résztvevőket: „Nagy tisztelettel és örömmel üdvözlöm Önöket a Kaplony tortája elnevezésű rendezvényünkön. Immár a második alkalommal kerül rá sor. És bízom abban, hogy ezúttal is sokan kellemes ízekkel gazdagodnak. Mint ismeretes, tavaly hagyományteremtő szándékkal hirdettük meg a cukrász-seregszemlét. Tettük ezt annak jegyében, hogy Kaplony községben igencsak ügyes cukrászok vannak, minden nagymama, sőt, az édesanyák némelyike is finom tortát készít.

Az eredeti ötlet: Magyarország tortája. Magyarország tortája immár több mint egy évtizede készül el az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, azóta a Miniszterelnöki Hivatal és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. A kiválasztást mindig egy neves szakmai zsűri végzi. Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően számos cukrászdája árusítja.

Mindehhez igazodunk Kaplonyban is. Lássuk hát: ki a legjobb cukrász 2022-ben Kaplonyban! Persze ezek csak szavak. Ugyan lesz fődíj, mind a torta, mind a sütemény kategóriában, és lesz némi díjazás is, azonban nem ez a lényeg. Hanem az a fontos, hogy készültek erre az alkalomra, hogy ennyien összegyűltünk, hogy örülhessünk egymásnak és a finom falatoknak. Az elképzelés az, hogy évről évre neves cukrászmester ítélkezik azon torták között, amelyeket neveznek. Jó tanácsokat is mondhat, javaslatokkal élhet. Az idei alkalom különlegessége az is – ez Csizmár Antal Tamás ideája –, hogy nem csak tortával, hanem a nagymama titkos receptje alapján elkészített süteménnyel is lehetett nevezni. Lássuk, illetve kóstoljuk meg tehát a sütiket is.

Ebben az évben a vendégünk a székesfehérvári Saveur Cukrászda vezetője, Karetka Katalin.” a meghívott cukrász szólt a továbbiakban arról, hogy miért is foglalkozik egy ötgyermekes édesanya cukrászattal. Részletezte, milyen is egy nagyvárosi cukrászda. És persze beszélt a tortakülönlegességekről, amelyekkel az alkalomra készült.

A nevezők az idén a következők voltak:

Máncz Andrea dobost, oroszkrémest, valamint málnás-citromos tortát készített, illetve Mária-csemegét mint süteményt;

Rés Brigitta idén Magic 5 elnevezéssel készített tortakülönlegességet, valamint süteményként sajttortafalatkákat;

Baumgartner Brigitta gesztenyés, mézeskalácsfűszeres, valamint diós grillázsos tortát készített, tésztaként pedig képviselőfánkot;

Sradi Jázmin Kincső gesztenyés dióstortát, dobost, illetve lisztmentes áfonyás-málnás sajttortát;

Szerény Mária citromtortával készült;

Csizmár Henrietta és Csizmár Antónia újragondolt kindertortát készített, illetőleg nagyi háztetőjét sütemény gyanánt;

Megyeri Csenge Sarolta mangóvaníliás tortát készített.

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Ők ebben az évben a következők voltak: Karetka Katalin, Leander testvér, Erdős Csaba tiszteletes, illetve Giurgiu-Kovács Mónika megyei tanácsos. Igencsak nehéz volt ítélkezniük. Minden versenyzőt arra kértek, hogy mondja el, milyen tortát készített, illetve hogy milyen tésztát, kinek a receptje alapján. Ezután a tortákból, illetve a süteményekből minden nevező vitt egy-egy szeletecskét a zsűri asztalához.

Amíg zajlott az ítélkezés, lehetett vásárolni a tortákból. A fehérváriak amúgy három nagyméretű tortát készítettek, az egyik a Szent Antal-templomot, egy másik a kaplonyi református istenházát ábrázolta, a harmadik pedig Kaplony címerét.

Nos, igen hamar minden torta és sütemény elfogyott. Ezek alapján feltételezhető, hogy a rendezvény elérte a célját.

A zsűri a következő eredményt állapította meg: különdíjat kapott Rés Brigitta a Magic 5 okán; a sütemények kategóriában Baumgartner Brigitta győzedelmeskedett a képviselőfánkkal; a fődíjat pedig Sradi Jázmin Kincső nyerte el a lisztmentes áfonyás-málnás sajttortájával. Ezúton is gratulálunk mindannyi versenyzőnek! A szervezők virággal kedveskedtek neki, a két kategória győztese pedig 200, illetve 300 lejt kapott. Hajrá, Kaplony!

%d blogger ezt szereti: