Interaktív előadás Kaplonyban

Állítsuk meg az iskolai zaklatást, bántalmazást – szombaton zárult le az iskolai zaklatás, bántalmazás nevet viselő programsorozat, amelyet a Kaplonyi Szivárvány Egyesület szervezett.

A programsorozat elsőként a gyerekeket célozta meg egy felhívó pályázattal, majd úgy érezték a szervezők, hogy ez egy olyan téma, amiről minden körben beszélni kell, így a szülők és a pedagógusok számára egy interaktív elődadással készültek. Az interaktív előadás megszervezésének gondolatát erősítette az is, hogy már több beszélgetés során egyaránt említették a szülők és pedagógusok, hogy többször szembesülnek ilyen helyzetekkel, de sokszor nem tudják mit lenne helyes cselekedni.

Az előadás kezdetén, érzékenyítés képen, több iskolai zaklatást, bántalmazást bemutató példa hangzott el, amelyek szemléltették, hogy milyen fontos és komoly problémáról beszélünk. Békési Nóra pszichológus, a Szivárvány Egyesület alapítója, részletesen magyarázta, hogy mit is takar a bullying szó, milyen rendszerszemléletről beszélhetünk e témakörben, hogyan tehetünk a megelőzésért, illetve hogy milyen intervenciókat alkalmazhatunk az ilyen esetekben.

A Szivárvány Egyesület vezetősége nagyon fontosnak tartja azt, hogy felhívja a figyelmet a különböző problémákra, a prevencióra és hogy segítséget nyújtson abban, hogy a passzív nézőközönségből aktív tagok váljanak. Véleményük szerint nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy hárítunk és másoktól várjuk a megoldást, a segítséget, azonban felteszik azt a kérdést, hogy ha elvárjuk a gyerekektől, néha egy-egy pedagógustól, hogy megoldják a problémát, akkor miért nem várjuk el saját magunktól azt, hogy ne legyünk közömbösek az ilyen témák iránt és hogy mi is aktív tagokká váljunk?