Ingyenes szűrésre lehet jelentkezni

Mellrákszűrési vizsgálatra lehet jelentkezni a kaplonyi hivatalban. Az első alkalomra november 22-én kerül sor, Nagykárolyban.

A vizsgálatot dr. Cornelia Annemarie Arpășteuan-Breg végzi. A jelentkezési szándékot Srádi Orsolyánál lehet jelezni a kaplonyi hivatalban, a 0261 873 001-es telefonszámon. Az érdeklődők minél hamarabb jelentkezzenek, mert novemberben mindössze 15 hely marad szabadon, de majd lesz decemberben, januárban is hasonló vizsgálat.

A mellrák csak akkor gyógyítható, ha korai stádiumban felismerik – figyelmeztetett nemrégiben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). A szakértők rendszeres önvizsgálatra és a különféle szűrőprogramokban való részvételre biztatják a nőket. Hangsúlyozzák, hogy a kor előrehaladtával nő az emlőrák kialakulásának kockázata, mint ahogyan azoknál a hölgyeknél is, akiknek a családjában volt rákos beteg, akiknek koraszülésük volt vagy akik nem szoptattak. „Emellett más kockázati tényezők is vannak, amelyek elkerülhetők: ilyen az elhízás, az ülő életmód, a dohányzás vagy az egészségtelen étkezés” – sorolják.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár statisztikái szerint világszerte csaknem 1,4 millió új emlőrákos esetet diagnosztizálnak évente, és 500 ezren belehalnak a betegségbe. Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Bár nyolcból egy nőnél kialakulhat, a felmérések szerint a nők 90 százaléka sosem vett még részt onkológiai szűrővizsgálaton.

%d blogger ezt szereti: