Mégsem légi irtás lesz…

Az egyházi közösségek számára különítettek el pénzt a kaplonyi önkormányzati döntéshozó-testület e havi rendes közgyűlésén. Az alkalmat kedd kora este tartották meg a hivatal dísztermében.

Mindenekelőtt arról dönthettek a tanács tagjai, hogy visszavonják-e azt a korábbi határozatot, amely az egyházi szervezeteknek szánt pénzbeli támogatásról szólt. Mint a polgármester kifejtette, ellenőrzés zajlott nemrégiben Kaplonyban, számvevőszéki ellenőrzés. Több hiányosságot véltek felfedezni, azonban szerencsére nagyokról nem volt szó. Az egyházak számára odaítélt támogatást különösen rossz néven vették, sokallták. Érvelésük szerint a pénz egy részét nem a törvényi lehetőségek értelmében használták fel – például kápolnára lehet közpénzt használni, viszont temetőkarbantartásra nem. Egy összeget vissza kellett utaljon az egyik közösség. Az idei kiírásokat az előbbiek értelmében nem is használták fel, hiszen félő, hogy egy esetleges következő ellenőrzés alkalmával azokat is nem megfelelőnek ítélték volna meg. Így most a korábbi határozatot visszavonhatta a tanács. Meg is tette.

A következő napirendi pont az idei év költségvetésének módosítása volt. 95 ezer lejjel növelték meg a tervezett büdzsét. 20 ezret az iskola kapott, míg 75 ezer jött vissza a községi kasszába. De facto az új költségvetés értelmében 115 ezerre nyújthatnak be pályázatot az egyházi szervezetek.

Elektromos töltőállomás létesítését pályázta meg Kaplony. Ezt már korábban elhatározta a testület, azonban most jóváhagyhatta az elkészült előtanulmány költségvetési sarokszámait. Az áramszolgáltatóval való egyeztetés eredményeként mindössze egy oszlopos töltőállomás mellett döntött a vezetőség (eredetileg hármat kívántak). Félő ugyanis, hogy nem lesz elegendő az áramellátás. (Nemrégiben a tanács hozzájárult ahhoz, hogy a szolgáltató az úgynevezett Gyula téren transzformátorállomást létesítsen. Újabban egy költséghatékonyabb megoldással álltak elő – légi trafót szeretnének. A vezetőség többekkel egyeztetett, és azon a véleményen van, hogy Kaplony község ezentúl ne engedje az oszlopos, ósdi megoldást. Összességében a tanács tagjai is ezen az állásponton vannak, derült ki a tegnapi diskurzusból.)

A helyi fejlesztési stratégiát fogadhatta el a testület. Meg is tették.

A felvidéki testvértelepülés, Imely faluünnepét tartja június 25-én, a község vezetőségét is meghívták, mint elhangzott, igyekeznek eleget tenni a szíves invitálásnak. Mindkét frakciót arra kérték, hogy egy-egy személlyel képviseltessék magukat a kaplonyi küldöttségben.

A szúnyogirtásról is szó esett az „Egyebek” napirendi pont során. Mint kifejtette a polgármester, két lehetőség létezik: a tavalyi permetezős elfogadható áron, vagy egy helikopteres, netán repülős, sokkal borsosabb összeg fejében. A tanács tagjai az utóbbi, a hatékonyabbnak gondolt megoldás mellett foglaltak állást, mégpedig egyöntetűen. Mint azóta kiderült, Kaplony esetében idén mégsem megoldható a légi permetezés – nincs ugyanis olyan cég, amely az irtószert is hozná, és magát a műveletet is elvégezné. Ennek okán azóta úgy tűnik, hogy mégiscsak a tavalyi megoldást fogják ebben az évben is alkalmazni…

Mozgó pékség tevékenykedik a faluban. Egy vállalkozó jelezte, hogy nem kifejezetten örül ennek. Mint a gyűlésen elhangzott, a tanács nem illetékes ebben a kérdésben, hiszen máshova valósi cégnek is jogában áll Kaplonyban tevékenykedni. A lakosok döntik el, hogy kitől vásárolnak.

%d blogger ezt szereti: