Ellenőrizni kell, hogy elfogadták-e

A beküldött népszámlálási kérdőívek mintegy 6-8 százaléka érvénytelen, érdemes tehát ellenőrizni, hogy a sajátunkat elfogadta-e a rendszer. A dovrec.insse.ro internetes oldalon lehet ellenőrizni az érvényességet.

Az érvényességet a dovrec.insse.ro oldalon kell ellenőrizni a kérdőív beküldését követő legtöbb 7 nap után – mutat rá a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

A népszámlálás magyar kampányának szervezői kiemelik: eddig elsősorban a népszámlálási kérdőív kitöltésére biztatták a romániai magyar lakosságot. „Ahhoz azonban, hogy biztosak legyünk abban, hogy aki megválaszolta a kérdőívet, az tényleg meg van számolva, szükség van arra is, hogy mindenki ellenőrizze, hogy a kérdőívét az Országos Statisztikai Hivatal hivatalosan is elfogadta-e, hitelesítette-e” – hívják fel a figyelmet.

Azok körében fordul gyakrabban elő, hogy a statisztikai intézet nem érvényesíti (validálja) a kérdőívüket, akik önállóan, számlálóbiztos segítsége nélkül regisztráltak. Az ok az lehet, hogy sokan részlegesen töltötték ki a kérdőívüket, nem válaszoltak minden kérdésre.

Ha valakinek a kérdőívét nem fogadták el, május 15-ig van lehetősége javítani a hibákat. Ehhez újra kell regisztrálnia a teljes háztartását, azonban csak azokat a személyi kérdőíveket kell újra kitöltenie, amelyeket nem fogadtak el.

Megtörténhet az is, hogy egy családban nem mindenkinek a kérdőívét validálják. Nagy a veszélye annak, hogy ezeket a háztartásokat a népszámlálás második, hagyományos szakaszában már nem fogják felkeresni a számlálóbiztosok, hiszen az adott cím már benne lesz a rendszerükben. Ebben az esetben azok a személyek, akiknek a kérdőívét nem érvényesítették, nagy valószínűséggel adminisztratív nyilvántartásokból lesznek beemelve a népszámlálási adatbázisba, etnikumra, anyanyelvre és felekezetre vonatkozó adatok nélkül.

Ugyanakkor a Népszámlálás.ro sajtóközleménye emlékeztet: a kérdőív érvényességének ellenőrzése előnyökkel is jár. Egyrészt ez alapján igényelhető a fizetett szabadnap, másrészt a részvételi igazolással lehet részt venni a nyereményjátékukban. Mint korábban beszámoltunk arról, a Népszámlálás.ro játékában résztvevők egy iPhone-t nyerhetnek maguknak, illetve egy interaktív okostáblát egy magyar iskolának. Ehhez mindössze a részvételi igazolásokat szükséges beküldeni május 22-ig a nepszamlalas.ro/nyeremenyjatek oldalra.

%d blogger ezt szereti: