Válságtámogatásban részesülnek az állattartók

A világegészségügyi-járvány és az ukrajnai háború gazdasági hatásainak enyhítésére válságtámogatást kínál a hazai állattenyésztőknek a kormány – az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet április 21-i ülésén fogadta el a Ciucă-kabinet.

A szarvasmarha-, sertés- és szárnyastartóknak nyújtott egyszeri, rendkívüli támogatás szükségességét a kormány az energiahordozók és a termeléshez nélkülözhetetlen nyersanyagok gyors áremelkedésével indokolja. A sürgősségi kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben való közzététele után lép érvénybe.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott jogszabály annak a támogatási-csomagnak a része, aminek fő intézkedéseit múlt héten vázolta Nicolae Ciucă miniszterelnök.

„A gazdáknak megemelkedett energiaárakkal kell dolgozni – gondoljunk akár a sertés, akár a szarvasmarha, vagy a szárnyas ágazatra –, ami az előállítási költségeket is növeli. Úgy gondolom, ezek az intézkedések az áremelkedéseket kompenzálni tudják, illetve azokat az áremelkedéseket, amelyeket az ukrán-orosz háború eredményezett a gabonaárakba, implicite a takarmányárakba. A kormánynak olyan intézkedéseket kell hozni, amivel az élelmiszerárakat stabilizálni tudja és megelőzni az áremelkedéseket” – hangsúlyozta Magyar Lóránd, parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának alelnöke, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora. Elárulta: a kormány további mezőgazdaság-támogató intézkedésekre készül. Magyar Lóránd információ alapján lesz, ami az állattartók, de olyan is, ami kifejezetten a növénytermesztők megsegítését célozza.

Az április 21-i kormányülésen elfogadott intézkedés révén a bajba került állattenyésztési ágazatok megsegítésére ezúttal 454 millió lejt – pontosabban 453,899 millió lejt – szán a kormány, amiből 170,25 millió lejt a szarvasmarhatartók, 167,649 millió lejt a sertéstartók, 116 millió lejt pedig a baromfitartók támogatására fordítanak.

A támogatásra a szarvasmarhatartók közül azok a jogi és magánszemélyként működő, de állategészségügyi engedéllyel rendelkező gazdaságok jogosultak, akik 2022. január 31-én legalább 3 olyan szarvasmarhával rendelkeztek, amelyek a fenti referenciadátumig betöltötték a 16 hónapos kort. Amennyiben ezt a feltételt teljesítik, akkor támogatásra jogosult állományba azok a gazdaságban található egyedek is besorolhatók, amelyek 2022. január 31-én elérték és betöltötték a 7 hónapos életkorukat. Az egyedesített állatoknak és a születési dátumaikra vonatkozó adatoknak természetesen az állategészségügyi adatbázisban is szerepelnie kell – hívja fel figyelmet Magyar Lóránd.

A sertéstartóknak címzett támogatás a jogi személyiségű telepek, illetve az egyéni és családi gazdaságként bejegyzett farmok működtetőinek szól, függetlenül attól, hogy hízlalási, vagy tenyésztési, szaporítási tevékenységet folytatnak. A támogatásra jelölhető sertésállomány számosállatban (UVM) kifejezett nagyságát a jogalkotók a tavalyi átlagállomány, vagy a 2021-es állatjóléti támogatásra jogosult sertésállomány nagyságához kötik. A támogatás várható mértéke számosállatonként 10 euró.

Hasonló szempont szerint, vagyis a 2021-es átlagállomány vagy az állatjóléti támogatásra jogosult baromfiállomány nagyságára igényelhetik a felajánlott rendkívüli támogatást a jogi személyiségű, illetve egyéni és családi gazdaságként engedélyezett szárnyastartók is. A számosállatban kifejezett támogatásra a húscsirkéket nevelő, valamint a tojástermelésre szakosodott baromfitelepek egyaránt jogosultak. Az egyedenkénti támogatás mértékét a támogatásra jelölt állomány és a rendelkezésre álló keretösszeg függvényében határozzák meg. A támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaiban fogadják, de a támogatáshoz szükséges igazolásokat elektronikus úton is benyújthatják a gazdák.

Közlemény

%d blogger ezt szereti: