Főhajtás Kaplonyban

Évről évre – mikor többen, mikor csak lélekben számosan – Nagykároly vidékén nekivágnak, és körbejárják a településeket. Ezzel is emlékeznek a második világháború szörnyűségeire.

Annak idején embertelen körülmények között kellett harcolniuk honvédeknek a rettentő túlerő ellen. Mások mellett kaplonyiaknak is… Minden idők legnagyobb hadi katasztrófáját szenvedték el ott, a Don-kanyarban, hazájuktól 2000 kilométerre. Az utókor nem feledkezik meg róluk, az áldozatokról, akik egy gigászi sakkjátszmának mártírjai.

Akár szerte a Kárpát-medencében, Nagykárolyban és vidékén is emlékeznek rájuk. A főhajtás jegyében idén is emléktúrát szerveznek. Vitéz Berei Károly székkapitánytól megtudtuk, hogy holnap, január 15-én tartják idén az emléktúrát – immár a 10. alkalommal. Ebben az évben Nagykárolyból indulnak meg, Mezőfény felé tartanak, majd Csanálost és Kálmándot érintve érkeznek meg Kaplonyba. Előreláthatóan 14 óra magasságában az emlékmű előtt főhajtással adóznak az eleink áldozatvállalásáért. Aki teheti, jöjjön el az emlékmeneteléses megemlékezésre.

%d blogger ezt szereti: