Politikai csiriburi

Több miniszterelnök-jelöltet is fog javasolni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfőnek. Közben Orbannak összeállt a kép. Valamint a nyugdíjak bizonyosan emelkedni fognak.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a PNL elnöke nem említett neveket, és nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy szerepel-e a majd a kormányfői tisztségre javasolt személyek között. „Döntésünket ismertetni fogjuk” – jelentette ki.

Florin Cîţu elmondta, nem tudni még, hogy mikor konzultálnak a PNL és a PSD vezetői az államfővel a miniszterelnök-jelöltekről, de szeretné, ha a találkozót legkésőbb hétfőn megtartanák. Közölte, hogy a vasárnapi megállapodásuk szerint hétfőn véglegesítik a kormányprogramot, utána térnek rá a koalíciós megállapodás kidolgozására.

A politikus beszámolója szerint vasárnap megállapodás született a felek között a nyugdíjak és a gyerekpénz január elsejei emeléséről. A nyugdíjemelés mértéke vélhetően meghaladja majd a 7 százalékot, de a pontos arányt csak a későbbiekben, a szükséges költségvetési kiadások ismeretében határozzák meg. A gyerekpénz a hatályos törvény által előírt módon nő, „apró módosításokkal” – sorolta Florin Cîţu.

Az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség felszámolásáról elmondta: a PSD is olyan megoldást támogat, amelyik tiszteletben tartja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus ajánlásait. „Az egységes adókulcs pedig marad” – zárta sajtónyilatkozatát a PNL elnöke.

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kormányalakítási tárgyalások vasárnapi fordulója után az újságíróknak azt mondta: két megoldás javasolnak majd az államfőnek. Az egyik szerint a kormányfői tisztséget a két pártelnök felváltva fogja betölteni, a másik szerint a két párt javasol egy közös miniszterelnök-jelöltet. „Lássuk, hogy melyik variánst választja az államfő” – mondta a politikus.

Közben Orbannak összeállt a kép

A politikai válság mögött Klaus Iohannisnak az a szándéka húzódik meg, hogy „totális ellenőrzése” alá vonva a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) 2024 után megkaphassa a miniszterelnöki tisztséget – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban.

A PNL volt elnöke a Prima TV-nek nyilatkozva elmondta, úgy jutott erre a következtetésre, hogy különböző információk alapján „összeállt benne a kép”. Megjegyezte, hogy szerinte 2024-ben Mircea Geoană szociáldemokrata politikus, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese lesz az államfő.

Ludovic Orban állítása szerint Klaus Iohannis célját szolgálja, hogy a PNL most a Szociáldemokrata Párttal (PSD) készül kormányt alakítani. Az államfőnek ugyanis szüksége van egy partnerre ahhoz, hogy 2024-ben miniszterelnök lehessen. A partnerrel kötendő alku lényege az, hogy a PNL a kormányfői posztot, a PSD pedig az államelnöki tisztséget kapja meg a következő választások után – magyarázta a politikus.

Ehhez azonban Orban szerint Klaus Iohannisnak „totális ellenőrzése alá” kell vonnia a PNL-t is. „Csak így garantált, hogy az államfői mandátumának lejárta után ő lesz a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje” – részletezte. A politikus ezzel magyarázza a pártelnöki székének elvesztését. „Én nem voltam egy bólogató János, nem voltam soha Iohannis alárendeltje” – szögezte le.

Nyugdíjemelésre számíthatunk

Két-három javaslatcsomag is készült a nyugdíjak, a gyerekpénz és a közalkalmazotti bérek emelésére, és a jövő héten kiderül, hogy melyiket alkalmaznák majd januárt elsejétől – számolt be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányalakítási tárgyalásainak vasárnapi fordulója után Marcel Ciolacu.

A PSD elnöke a parlamentben újságíróknak elmondta, jelenleg pénzügyi szakértők különböző szimulációk révén a javaslatoknak a költségvetésre gyakorolt hatását elemzik. Az eredmények függvénye, hogy milyen mértékben emelkednek jövőre a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek.

„A nyugdíjak egészen biztosan emelkednek” – hangsúlyozta Ciolacu. A közalkalmazotti bérek emelésére vonatkozó kérdésre a politikus nem kívánt válaszolni, arra hivatkozva, hogy még nem zárult le a javaslatcsomagok elemzése.

Forrás: AGERPRES

%d blogger ezt szereti: