Ady Endrére emlékezünk a szülőfalujában

Ökumenikus istentisztelettel és Marosán Csaba pódiumműsorával emlékezünk idén szülőfalujában, Érmindszenten Ady Endrére.

Időpont: 2021. november 20., szombat 10 óra. Helyszín: érmindszenti református templom, majd a szülőház kertje.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület messzemenően támogatja az Érmindszenti Református Gyülekezet és annak lelkipásztora: Forró Csaba november 20-i Ady-megemlékezéssel kapcsolatos elképzeléseit.

Szigorúan betartva a világjárvány hazai egészségügyi intézkedéseit (oltási igazolvány létét, egészségügyi maszk viselését és a személyek közti ajánlott távolságtartást): 2021. november 20-án, szombaton az elmúlt évtizedekhez hasonlóan Érmindszenten zarándoklók róhatják le kegyeletüket, emlékezhetnek a XIX. század utolsó és a XX. század első évtizedei magyar költészete, valamint politikai gondolkodása meghatározó, máig ható egyéniségére: az Értől indult és a világ művelődési élete Óceánjáig jutó Ady Endre költőre, publicistára, prózaíróra – a Kárpát-medence együtt élő népei testvéri összefogása szükségességét hirdető gondolkodójára.

Alkalmazkodva a világjárvány okozta kényszerhelyzethez szervezik – szervezzük meg úgy az idei főhajtást, hogy az az évtizedekig meghatározó – a Kárpát-medence magyar nyelvterülete novemberi országhatárokon is átívelő, az érdeklődők népes táborát vonzó Érmindszenti zarándoklatai folytatásaként – méltó és értékes programja legyen a szülőföld Ady-kultusza éltetésének.

Sőt! Újat és mást is adva: több legyen az eddigieknél!

A megemlékezés nagy része, a védőoltás „felvételét” igazoló bizonylat létének ellenőrzése miatt viszonylag korlátolt számbeli részvétel mellett zajlódhat le, hiszen a helybeli református templom az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett 60–65 személynél több résztvevő befogadására képtelen.

Helyi idő szerint 10 órakor a szülőfaluba beszolgáló Nagy Jácint római katolikus és Forró Csaba református lelkész áhítatával kezdődik a találkozó.

Kettőjüket követően Az Értől az Óceánig címmel Marosán Csaba kolozsvári színművész mutatja be a jelenlevőknek az erre az alkalomra összeállított pódiumműsorát. A vártnál népesebb érdeklődés esetén a szervezők igyekeznek hangosítóval biztosítani, hogy a templomon kívül rekedtek is figyelemmel kísérhessék az előadóművész várva várt műsorát.

A templomi programot követően az Ady-emlékház udvarán álló szobor előtt (ugyancsak Marosán Csaba előadásában) néhány Ady-költemény elszavalásával, majd koszorúzással zárul az idei főhajtás.

E szabadtéri momentumnál elsősorban a maszk viselésére és a távolságtartásra kell ügyelni.

Szeretettel hívja és várja az Ady-rajongókat és érdeklődőket az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel közösen Ady szülőfalujának református és római katolikus gyülekezete.

Tervezni lehet a részvételt…

E sorokat tekintse mindenki népszerűsíthető toborzónak!

%d blogger ezt szereti: