Támogatás a korai iskolaelhagyás csökkentésére

Pályázatot hirdet a szabadtéri nonformális oktatási projektekre az Európai Alapok Minisztériuma közösen az Oktatási Minisztériummal. A felhívásra október 27-től lehet jelentkezni. A program célja a korai iskolaelhagyás mértékének csökkentése és a tanárok képzése.

„A tanulás lehet szórakoztató, lehet mozgalmas, kreatív, ezzel a programmal mi pont ezt támogatjuk: olyan tanórákat, amelyeket a szabadban tartanak és amelyekhez különböző alternatív módszereket használnak a tanárok: a sportot, a művészetet, a zenét, bármit, ami érdekessé teszi a tanulást, ami megakadályozza az iskolaelhagyást!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

A korai iskolaelhagyás komoly problémát jelent az országnak, ezért olyan interdiszciplináris tevékenységeket támogatnak, amelyek megelőzik a funkcionális analfabetizmust, valamint nonformális tevékenységek által csökkentik a korai iskolaelhagyást. A gyermekek tehetségének, csapatszellemének, kreativitásának, vezetői képességeinek fejlesztése érdekében olyan aktivitásokat finanszíroznak, amelyek a sportot, a művészeteket, a szabadtéri tevékenységeket használják erre. A program által a pedagógusok képzését is támogatják, hogy elsajátítsák a nonformális oktatás eszközeit.

Hangsúlyt fektetnek ugyanakkor az egészségi nevelésre, az egészséges táplálkozást megtanító tevékenységekre, valamint az önbecsülést növelő és az interkulturális nevelést célzó tevékenységekre is.

„Gyermekeink akkor tudnak harmonikusan fejlődni, ha a tanórai tantárgyak mellett lehetőségük van arra, hogy kifejezzék magukat a művészet, zene, sport révén, vagy ha gyakorlati ismereteket tudnak elsajátítani, amely segíti őket a mindennapokban boldogulni. Ezért örülök, hogy az oktatási minisztérium kezdeményezte ezt a projektet, amely, – bízom benne, – kiegészíti azt, amit az iskolában tanulnak a gyerekek” – tette hozzá az államtitkár.

A projekt összértéke 15 millió euró, erre megyei tanfelügyelőségek, iskolák, az oktatási minisztérium alá tartozó ügynökségek, iskolai tanácsadó szolgáltatók, vallási intézmények vagy egyesületek, a társadalmi befogadásért felelős kormányzati intézmények, civil szervezetek pályázhatnak. Egy projekt támogatható értéke minimum 101 000 euró, maximum 350 000 euró.

A pályázatok leadásának határideje 2021. december 27.

Bővebb információk a minisztérium honlapján, a https://mfe.gov.ro/pocu-lanseaza-apelul-competitiv-educatie-nonformala-in-sistem-outdoor/ címen találhatók.

Közlemény

%d blogger ezt szereti: