Maszkot Kaplonyban is

Kaplonyban, a polgármesteri hivatal és az alárendeltségébe tartozó közintézményekbe ma reggeltől kizárólag csak az uniós igazolással lehet belépni. Kérjük a lakosok megértését, illetve szíves hozzáállását.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság, majd péntek délutáni ülésén a kormány is elfogadta a legújabb korlátozó intézkedéseket, amelyek október 25-én, pontosabban vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, éjfélkor léptek életbe, és 30 napig maradnak érvényben. Fontos kitétel, hogy a szigorítások zöme alól mentesülnek az európai uniós zöldigazolvánnyal rendelkezők, vagyis akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltásuk második dózisát, vagy akik átestek a koronavírus-fertőzésen (legalább 15 napja és legfeljebb 180 napja lett pozitív a koronavírus-tesztjük).

Mindenki számára és szinte mindenhol kötelező az orrot-szájat eltakaró maszk viselése – kivéve az 5 éven aluli gyermekeket, az irodájukban egyedül dolgozókat, istentiszteleten, misén prédikáló papokat (amennyiben 3 méterre állnak a hívektől) és sportolást végzőket.

Az ország egész területén 22–5 óra között éjszakai kijárási tilalom lép életbe, függetlenül attól, hogy mekkora egy adott település fertőzöttségi szintje – ez alól a zöldigazolvánnyal rendelkezők mentesülnek, illetve azok, akik nyomós indokkal kénytelenek elhagyni otthonukat (munkaügyben, amit munkahelyi igazolással vagy igazolvánnyal kell igazolni; a sürgős orvosi ellátást igénylők, akik átutazóban vannak, az oltásra menők, a gyermeküket kísérők, akik idős, beteg, sérült hozzátartozóiknak segítenek, vagy egy családtag halála miatt intézkednek).

A kereskedelmi, vendéglátóipari egységek, színházak, mozik, egyszóval minden bezár 21 órakor – hajnali 5 és 21 óra között az éttermek, vendéglők, cukrászdák belterei és teraszai 50%-os telítettséggel, míg az előadótermek, színház, mozik, könyvtárak, beltéri medencék, gyermekjátszóházak, játéktermek 30%-os telítettséggel működhetnek. A bevásárlóközpontokba (mall, pláza, szuper- és hipermarket) csak zöldigazolvánnyal lehet belépni; viszont az alapellátást biztosító üzletekbe (élelmiszerbolt, gyógyszertár) való belépéshez nem szükséges az igazolvány felmutatása – azonban ha az élelmiszerrészleg, gyógyszertár bevásárlóközponton belül található, akkor szintén igazolványhoz kötött a belépés. Jó tudni azt is, hogy ezekre a bevásárlóhelyekre a 12 évnél kisebb gyermek egymagában nem, csak zöldigazolványos felnőtt kíséretében mehet be.

Egy hónapra betiltják a szabadtéri koncertek és magánrendezvények (lagzik, keresztelők, ünnepi ebédek, bulik stb.), konferenciák, kurzusok, workshopok rendezését – a lagzik betiltását egyébként azzal indokolták, hogy az erre vonatkozó, eddig szabályozásokat sem tartották be szinte sehol, és a hatóság (rendőrség) sem igen ellenőrizte azokat –, és felfüggesztik tevékenységüket a diszkók, éjszakai klubok, bárok. Sportrendezvények, versenyek megtarthatók, de nézőközönség nélkül.

Abszolút újdonságként közintézményekbe, a különböző szolgáltatók irodáiba stb., valamint 50 fősnél nagyobb magáncégekhez csak zöldigazolvány vagy negatív teszteredmény felmutatásával lehet belépni. Sürgős helyzet esetén (például a születési vagy halotti bizonyítvány kibocsátása) korlátozás nélkül fogadják a kérelmező ügyfeleket, de csak online vagy kültéri ügyintézés keretében.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság ugyanakkor egy olyan határozatot is elfogadott, amelyben javasolja, hogy a közalkalmazottak, illetve a magánszektorbeli irodákban dolgozók csak zöldigazolvány felmutatásával járhassanak be munkahelyükre – ezt azonban a parlamentnek törvénybe kell foglalnia, és azt követően léphet életbe, ha egyáltalán sor kerül rá –, illetve javasolták azt is, hogy ahol ez megoldható, a dolgozók fele térjen át egy hónapra home office-beli munkára.

%d blogger ezt szereti: