Közösen például a Kraszna tisztaságáért

A napokban Kolozsváron aláírták a román–magyar, határon átnyúló vizek hidrotechnikai bizottsága XXXII. ülésének protokollumát. A dokumentum a kölcsönös együttműködést szögezi le, amelynek célja a határon túli vizekbe kerülő műanyaghulladék mennyiségének csökkentése.

„Több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a vizeinkbe nap mint nap. Ezeknek egy része – főként áradások idején – elhagyja Románia határait, és Magyarország területére jut. A környezetvédelmi hatóságok számára prioritás ennek a jelenségnek a megfékezése. Az Országos Román Vízügyi Hatóság – annak érdekében, hogy hatékony technikai megoldásokat találjon a problémára – elemzi a Magyarországon ezen a téren bevált projekteket, és 12 helyen tervez az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezéseket elhelyezni a Tisza, a Kraszna, a Szamos és a Körösök vízgyűjtő medencéiben” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A Körösök Vízügyi Igazgatóság Bihar megyében három beavatkozási szakaszt jelölt ki az Ér, a Fekete-Körös és a Berettyó folyókon. A szintén Bihar megyei Tulka községben található hidrotechnikai csomópontban ugyancsak ezzel a céllal kiviteleztek EU-s alapokból egy 1,3 millió euró értékű beruházást egy román–magyar projekt keretében. Ez az első olyan hidrotechnikai berendezés, amelynek automatizált mechanizmusa van, és így gyűjti össze az úszó hulladékot a határokon átnyúló vizek felszínéről.

A szaktárcavezető tájékoztatása szerint a rendszer a jövő évben bővül, a Körösök és a Szamos-Tisza vízgyűjtő medencéibe helyeznek üzembe hasonló szerkezeteket. Ennek előkészítése már folyamatban van, az Országos Román Vízügyi Hatóság indítványozta a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését.

„Ahhoz, hogy a műanyaghulladékot eltüntessük a folyóvizeinkből, a jelenséget még csírájában kell elfojtanunk, az első lépés tehát az, hogy a lakosság az erre speciálisan kijelölt helyre dobja a szemetet” – figyelmeztetett Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Közlemény

%d blogger ezt szereti: