Lesz pénz

Az Európai Bizottság (EB) zöld utat adott Románia nemzeti helyreállítási tervének (PNRR) – közölte hétfőn Bukarestben Ursula von der Leyen.

Az EB elnöke közös sajtótájékoztatót tartott a fővárosban Klaus Iohannis államfővel és Florin Cîţu miniszterelnökkel.

Ursula von der Leyen rámutatott, az EB „aprólékos kiértékelést” követően hagyta jóvá a romániai helyreállítási tervet, és köszönetet mondott a román hatóságoknak a jó együttműködésért. Hozzátette, a román terv „nagyon szigorú kritériumoknak” tett eleget.

Mint mondta, a terv jóváhagyása „fontos mérföldkő”, a munka neheze azonban csak most kezdődik, hiszen gyakorlatba kell ültetni a dokumentumban vázolt elképzeléseket. Az EB-elnök kijelentette, követni fogja a román hatóságok munkáját, hogy megbizonyosodjon róla, „az alapokat a megjelölt célokra használják”.

Ursula von der Leyen rámutatott, kiválóan együtt tudott dolgozni a román hatóságokkal, munkaviszonyukat a bizalom jellemezte.

„Voltak hullámvölgyek a terv kidolgozása során, de pontosan tudjuk, mire van szükség. A jövőt illetően, minden helyreállítási terv, így a román esetében is vannak mérföldkövek és célkitűzések. Ezeket teljesíteni kell ahhoz, hogy a következő összeg lehívható legyen” – magyarázta.

Románia összesen 29,2 milliárd eurót hívhat le az uniós helyreállítási alapból.

AGERPRES

%d blogger ezt szereti: