Politika ínyenceknek: hogyan tovább?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem kíván része lenni egy zsarolóakciónak, és akkor nyújtja be a bizalmatlansági indítványát, amikor kigyűl a 234 aláírás – jelentette ki vasárnap Marcel Ciolacu pártelnök.

Ha a parlament plénumában szavazásra kerül az USR-AUR szövetség bizalmatlansági indítványa, a szociáldemokraták megszavazzák azt, de csak akkor, ha siker esetén előre hozott választásokra kerül sor, jelentette ki szintén vasárnap Marcel Ciolacu PSD-elnök. A Szociáldemokrata Párt (PSD) azonban nem azért szavazza meg az USR-AUR indítványát, hogy „Barna visszatérjen a kormányba, és Ghinea tönkretegye az országos helyreállítási tervet (PNRR)”, hanem a végsőkig el akar menni: az előre hozott választásokig. Az USR–AUR szövetségnek pedig támogatnia kel ezt, szögezte le Ciolacu a PSD országos politikai vezetőtestületének ülése végén.

„Ha azonban az USR-AUR indítványa nem kerül szavazásra a plénumban, mi hajlandóak vagyunk tárgyalni az USR-vel és az AUR-ral, hogy közösen nyújtsunk be egy bizalmatlansági indítványt, állapodjunk meg a szövegében, írják alá, hogy meglegyen a 234 voks, és 10 perc alatt benyújtjuk. A Cîţu-kormánynak távoznia kell” – mondta a szociáldemokraták elnöke.

Rámutatott, a PSD által csütörtökön bemutatott bizalmatlansági indítványt 157-en írták alá.

„Akkor felkértük az USR PLUS-t és az AUR-t, hogy beszéljük meg az indítvány szövegét, és nyújtsunk be együtt egy indítványt, legalább 234 aláírással. Az USR PLUS azonban inkább az AUR-ral való szövetséget választotta, és megszokott arroganciájának megfelelően, semmit nem válaszolt. Még azt a minimális gesztust sem tették meg, hogy elküldjék nekünk az indítvány szövegét. Gratulálok az AUR tagjainak, hogy az USR-t felhasználták arra, hogy növeljék láthatóságokat a porondon” – tette hozzá Ciolacu.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a PSD nem kíván részt venni a kormánykoalícióban zajló csatározásban.

„NEM HASZNÁLHATOD FEL A PSD-T ARRA, HOGY BENYÚJTSA A BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYT, MÍG TE AZ AJTÓK MÖGÖTT MEGÜZLETELED A KORMÁNYFŐVEL, AMIT AKARSZ, VAGY VÉGREHAJTASZ EGY ZSAROLÁST. A PSD NEM KÍVÁN RÉSZE LENNI EGY ZSAROLÓAKCIÓNAK. ÉN SZEMÉLY SZERINT NEM AKAROM KOLLÉGÁIMAT MEGHURCOLTATNI A DNA-VAL, MERT RÉSZT VETTEK EGY ZSAROLÁSBAN” – MONDTA CIOLACU.

Hozzátette, amikor egy politikai párt aláír egy bizalmatlansági indítványt, akkor vállalja, hogy meg is szavazza azt, és „nem használja fel a legnagyobb romániai párt aláírását arra, hogy tárgyalásokat folytasson a koalíción vagy a kormányon belül”.

„Engem az szomorított el a legjobban, hogy sem Barna úr, sem Ciolos úr, sem Simion George úr nem küldte el nekünk az indítvány szövegét, amit mi minden alkalommal megtettünk, és tiszteletben tartottunk minden kollégát, minden parlamenti és nem parlamenti pártvezetőt” – mondta még Marcel Ciolacu.

Nyomatékosította: a Cîţu-kormánynak távoznia kell, emiatt, ha az USR és AUR által benyújtott indítvány nem megy át a parlamenten, várja, hogy a két alakulat tagjai aláírják a PSD indítványát. Véleménye szerint a jelenlegi felállásban a parlament már nem képviseli a románok akaratát, ezért előre hozott választásokra van szükség, és a PSD készen áll visszatérni az ország élére.

Nagyon régóta nem beszélt a kormányfővel, szögezte még le Ciolacu az újságírók azon felvetésére, hogy bizonyos híresztelések szerint a közpénzekért „összejátszik” Florin Cîţuval.

„Ha önök azt hiszik, hogy a fejlesztési miniszter (Cseke Attila – szerk. megj.) valaha is meg fogja szegni a törvényt, keserűen csalódnak. Egyébként a PSD-nek van a legtöbb helyi önkormányzata az országban, lehetetlenség kizárni a szociáldemokrata önkormányzatokat a PNDL esetleges 3. szakaszából” – fűzte hozzá Ciolacu.

AGERPRES