Lenne pénz vidékfejlesztése

Elfogadta a kormány az Anghel Saligny országos beruházási tervet jóváhagyó sürgősségi rendeletet – közölte a miniszterelnök a kabinet pénteki ülését követően.

Az RMDSZ kezdeményezte azt az 50 milliárd lejes keretprogramot, amely a helyi közösségek beruházásait, a víz- és csatornahálózat, a gázhálózat bővítését, az utak javítását, modernizálását finanszírozza.

A kormányülést követően Kelemen Hunor rámutatott: „a kormányzás célja, talán legfontosabb célja az, hogy javítsunk az életminőségen, a leszakadó térségeket felzárkóztassuk, és a polgároknak visszaadjuk a reményt, hogy ebben az országban lehet jövőt tervezni és építeni. Az Anghel Saligny program nem a pártoknak és nem a polgármestereknek szól, ahogyan azt a napokban az egyik koalíciós párt próbálta elhitetni a közvéleménnyel. Ez a program azoknak a régióknak szól, amelyeknek szükségük van beruházásokra, és amelyek elnéptelenedését meg kell akadályoznunk!”

A Cseke Attila fejlesztési miniszter vezetésével kidolgozott, Anghel Saligny mérnökről elnevezett fejlesztési program hat évre szól, és olyan fontos eszköz, amely 21. századhoz méltó körülményeket tud teremteni a közösségekben. A program szükségessége mellett szólnak a lesújtó számok is: becslések szerint Romániában közel 50 ezer kilométernyi út szorul felújításra, ebből 20 ezer kilométer megyei és 27 ezer kilométer községi út. A települések 57 százalékában még mindig nincs csatornahálózat, 29 százalékuk pedig továbbra sincs rákötve a vízhálózatra. Ugyanakkor 2 226 településen, vagyis a romániai közigazgatási egységek mintegy 70 százalékban a mai napig sincs gázellátás.

 

Florin Cîţu azt mondta, az USR PLUS miniszterei nem vettek részt a kormányülésen, de hiányukban is határozatképes volt a testület és elfogadta a tervezetet.

„Legyen világos mindenki számára: mindaz, ami ebben a tervben szerepel, fellelhető a kormányprogramban. A mai döntéssel csak követjük a kormányprogramban előírtakat. Mindenki, aki mást állít, hazudik vagy nem tartja tiszteletben a kormányprogramot” – nyomatékosította.

Hozzátette, a tervezet elfogadásakor minden eljárást betartottak, és az USR PLUS által megfogalmazott módosítások egy részét is belefoglalták a szövegbe, noha ezeket nem nyújtotta be hivatalosan az alakulat.

A miniszterelnök ugyanakkor azt is elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium illetékes igazgatósága már augusztus 17-én jóváhagyta a beruházási tervet, az akkori miniszter azonban nem írta alá az átiratot. Cîţu szerint meg kell vizsgálni, hogy szándékosan késleltették-e a dokumentum továbbítását, és hogy ez hivatali visszaélésnek minősülhet-e.

AGERPRES