Kormányválság Bukarestben (ismét)

Ha az USR PLUS azt akarja, hogy bukjon meg a kormány, mondjon le valamennyi minisztere – jelentette ki szerda este a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Marcel Ciolacu Facebook-bejegyzésében ismét nyomatékosította, hogy alakulata benyújtja a bizalmatlansági indítványt, amint meglesz az elfogadásához szükséges 234 támogató aláírás.

„Ehhez jelenleg még hiányzik 30. Várjuk az USR-PLUS-osokat, ne kellessék magukat, hanem írják alá” – fogalmazott az ellenzéki párt elnöke. Hozzátette, a PSD nem fogja engedni, hogy a koalíciós pártok egymás zsarolására használják fel „a románoknak azt az kívánságát, hogy megszabaduljanak ettől az aljas kormánytól”.

Florin Cîţu miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy elküldte Klaus Iohannis államfőnek a Stelian Ion igazságügyi miniszter tisztségből való felmentésére vonatkozó kérést.

Erre reagálva az USR PLUS társelnöke, Dan Barna miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, Florin Cîţu képtelen a kormányfői tisztség ellátására, ezért le kellene mondania.

„A hatalommal való visszaélés és az éj leple alatt, tolvaj módjára hozott döntések Liviu Dragnea védjegyei. Florin Cîţu pedig megmutatta, hogy rosszabb Dragneánál, mert cinikusan és rosszindulatúan csapja be a választókat, akik mást kértek tőle. Florin Cîţunak mennie kell” – írta Facebook-bejegyzésében a kormányfőhelyettes.

MEG FOGOK SZAVAZNI EGY BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNYT FLORIN CÎŢU ELLEN

Az USR PLUS képviselőházi frakciójának alelnöke, Iulian Bulai azt írta szerda esti Facebook-bejegyzésében, hogy kész megszavazni egy bizalmatlansági indítványt Florin Cîţu miniszterelnök ellen.

„Florin Cîţunak mennie kell. Megbocsáthatatlan a gesztusa, amellyel menesztette Stelian Iont. A PNDL-t nem kell jóváhagyni. Meg fogok szavazni egy bizalmatlansági indítványt Florin Cîţu ellen” – olvasható Bulai bejegyzésében.

Florin Cîţu kormányfő szerdán este jelentette be, hogy menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert. A miniszterelnök a kormánypalotában tartott sajtónyilatkozatában közölte: elküldte Klaus Iohannis államfőnek a tárcavezető tisztségből való felmentésére vonatkozó kérést.

Dan Barna kormányfőhelyettes ezt követően kijelentette: Florin Cîţu miniszterelnök képtelen a kormányfői tisztség ellátására, ezért le kellene mondania.

NYUGALOMRA INT AZ RMDSZ

Kelemen Hunor szerint nem sérült a koalíciós megállapodás azáltal, hogy a kormányülés szerdai napirendjére felkerült az Anghel Salignyról elnevezett országos beruházási program. Az RMDSZ elnöke kifejtette azt is, hogy szerinte az USR PLUS nem akar kilépni a kormányból.

„Nem hiszem, hogy szándékukban áll kilépni a kormányból, ez nem fog megtörténni. Ha valaki képes kilépni a kormányból egy településfejlesztési program miatt, akkor el is kell tudni magyaráznia a választóinak, hogy miért tette meg ez a lépést. Én nem hiszek ebben a forgatókönyvben” – jelentette ki a kormányfőhelyettes a parlamentben arra reagálva, hogy az USR PLUS a kormányból való kilépéssel fenyegetőzött, amiért szerintük a miniszterelnök megszegte a koalíciós megállapodást.

Kelemen Hunor szerint a koalíciós szerződés nem sérült azáltal, hogy a kormányülés napirendjére felkerült az Anghel Saligny program lebonyolításáról szóló rendelettervezetnek egy olyan változata, amit az USR PLUS nem támogatott. Elmondta, hogy az USR PLUS nem készítette elő a kormányülésre a tervezetet módosító javaslatait, ezek csak későn, 14,30-kor érkeztek meg a Victoria-palotába.

Elmondta azt is: ha egy minisztérium nem véleményez egy rendelettervezetet, akkor hallgatólagosan pozitívan véleményezi az adott jogszabályt. Ezt egy kormányhatározat írja elő. „Ha mondjuk az igazságügyi minisztérium nem véleményez egy tervezetet az ötnapos határidőn belül, akkor úgy tekinthető, hogy pozitívan véleményezte azt a jogszabályt” – válaszolta arra a kérdésre, hogy hivatalos visszaélésnek minősül-e, ha egy tárcavezető nem véleményez egy rendeletet. Hozzátette, ha elfogadása előtt a tervezet módosul, akkor újabb véleményezési eljárásra van szükség.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, hogy az Anghel Saligny-programot még a költségvetés kiigazítása előtt el kellene fogadnia a kormánynak, mert csak így lehet majd biztosítani a finanszírozását.

Florin Cîţu miniszterelnök a délelőtti kormányülés pótnapirendjére szerette volna felvenni az Anghel Saligny-program lebonyolításáról szóló sürgősségi rendelet elfogadását. Az USR PLUS ezt ellenezte, ezért a kormányülést 19 óráig felfüggesztették. Időközben az USR PLUS bejelentette, hogy miniszterei nem vesznek részt az esti kormányülésen.

AGERPRES

%d blogger ezt szereti: