A Hegyközbe utaznak a kaplonyi fiatalok

A Partiumi Oktatásért Egyesület megyéken átívelő, ökológiai jellegű tanulmányi találkozót szervez 12–14 éves diákok részére a helyi természeti értékek népszerűsítésére. A kaplonyi oktatási intézményt az alkalmon egy négy fős csoport képviseli, mégpedig Lászlófi Csaba tanár kíséretében.

A találkozó egy, a Magyar Agrárminisztérium által támogatott, projekt része, melynek fő célja a helyi kulturális és természeti értékek népszerűsítése (a közeli Csíkos- tó, ingóláp megismerése), a nemzeti identitástudat erősítése, az interregionális kapcsolatok fejlesztése. A találkozó helyszíne a Bihar megyei Hegyközszentmiklós (Sânnicolau de Munte), időpontja 2021. augusztus 2-5.

A táborba olyan 4 fős diákcsoportok jelentkezését várták a szervezők, akik szívesen barangolnak a természetben, kíváncsiak a természeti ritkaságokra, fontosnak tartják azok megőrzését, és szívesen ragadnak fényképezőgépet a kezükbe, hogy megörökítsék a természet ritka szépségeit, csodás pillanatait!

A foglalkozások alatt az ide látogató diákok megismerhetik egy közeli egykori mocsárvilág megmaradt kis részletét, a Székelyhíd melletti Csíkos-tó nevű ingólápot, ami felkerült a Natura 2000 nevű európai uniós természetvédelmi területek listájára. Az elméleti bemutató után ki is látogatnak a területre, ahol a diákok fotókat készítenek az ottani növényekről, a felbukkanó állatokról. A legjobban sikerült fotókat előhívatják és szeptember folyamán egy kiállítás keretében bemutatják őket a székelyhídi múzeum kiállító termében.

%d blogger ezt szereti: