Pénz helyi utakra

Cseke Attila fejlesztési miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium három területet jelölt meg, amelyek bekerülhetnek a miniszterelnök által meghirdetett Helyi Infrastrukturális Beruházások Országos Programjába. Ezek: a helyi érdekű utak, a víz- és csatornahálózat, valamint a gázhálózathoz való hozzáférés.

Cseke hozzátette, a program keretében megvalósuló beruházásokat összhangba kell hozni az európai finanszírozásban részesülő programokkal, beleértve az országos helyreállítási terv (PNRR) által gyakorlatba ültetendő projekteket is.

„Elsősorban a helyi érdekű utakról van szó, ezen a téren sok kidolgozott projekt van, némelyikük műszaki dokumentációval ellátva; másodsorban a víz- és csatornahálózatról, amelyhez Románia az országos helyreállítási terv révén kap forrásokat, de azokat hazai forrásokkal kell kiegészíteni; végül, de nem utolsósorban a gáz bevezetéséről és a lakosság gázrendszerhez való hozzáféréséről, amire majdnem biztosan nem kapunk európai finanszírozást. Ez tehát az a három fő terület, amelyet véleményünk szerint finanszírozni kell, és amelyre beruházási programot fogunk kidolgozni” – mondta Cseke Attila a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Cseke Attila fejlesztési miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett minisztérium költségvetés-teljesítése naprakész, 68%-os, és a költségvetés-kiigazításkor jelentős összegeket fog kérni az általa lebonyolított fejlesztésekre, például azokra, amelyeket a Helyi Fejlesztések Országos Programján (PNDL) és az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül bonyolítanak le.

„Elsősorban a PNDL-ről van szó, amelyre ezen a héten és jövő héten is fizetünk ki összegeket. A Helyi Fejlesztések Országos Programja tehát nem állt le, továbbra is kapjuk a számlákat a településektől, és abban a pillanatban, amikor jelentős összeghez jutunk a költségvetés-kiigazításkor, folytatjuk a kifizetéseket” – mondta a miniszter.

Hozzátette, az Országos Befektetési Társaság révén megvalósuló programok költségvetés-teljesítése jelenleg megközelíti a 70%-ot, így erre is további pénzalapokat fognak kérni a büdzsé kiigazításakor. Mindehhez azonban a pénzügyminisztérium illetékeseivel is tárgyalni kell – tette hozzá Cseke Attila.

AGERPRES