Idén is megemlékezünk Kölcsey Ferencről

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szorgalmazására a három évtizedes hagyományokhoz híven a születésnapját megelőző pénteken megemlékezünk Sződemeteren Kölcsey Ferencről.

A 2021. augusztus 6-án délután 5 órakor kezdődő „Közös örökségünk Kölcsey” című programot Meleg Vilmos nagyváradi színművész Himnusz szavalata, Csűry István királyhágómelléki református és Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspökök igei köszöntője nyitja.

Kölcsey életútja, mához szóló és közös örökségként tekinthető példás közéleti és irodalmi pályafutása adja majd meg az alaphangját a magyarországi Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az ausztriai Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője és a pozsonyi Duray Miklós közíró, felvidéki magyar politikus ünnepi beszédének.

A szónokokat a Szatmár megyei Szamos folyóirat Szamos Diákirodalmi Körének Kölcsey-művek összeállítása követi, fellép ugyanakkor a tasnádi Hepehupa Néptáncegyüttes és a Tasnádi Klasszikus Duó.

Kölcsey szobránál díszőrséget állnak: a szatmárnémeti 44. számú Dsida Jenő és a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai

Az idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezés az EMKE és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör mellett a tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület, a sződemteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ, Tasnád RMDSZ-szervezete , Sződemeter Polgármesteri Hivatala és a szülőfalu református egyházközsége társszervezésében valósul meg.

Az ünnepi programot megelőzően, majd pedig a rendezvényt záró koszorúzást követően a Kulturális Központ Kölcsey-kiállítása tekinthető meg.

A szervezők az ünnepségen résztvevőket arra kérik: tartsák be a világjárvánnyal kapcsolatos előírásokat, a kiállítás megtekintésére maszkot, a tűző nap, vagy eső miatt pedig ernyőt hozzanak magukkal.

Ez úton is kérünk mindenkit: ossza meg FB-oldalán, minél szélesebb körben igyekezzen szóban és írásban népszerűsíteni nemzeti imánk szerzője előtti augusztus 6-i sződemeteri főhjtásunkat.

MINDENKIT SZERETETTEL HÍVUNK ÉS VÁRUNK A KÖLTŐ SZÜLŐFALUJÁBA!

Közlemény

Fotó: Idén, még januárban kaplonyi tanulók – Debreczeni Rebeka és Viciocioan Loretta – látogattak el Kölcsey Ferenc szülőfalujába. Sződemeteren, az emlékmúzeumot tekintették meg Török Tamás iskolaigazgató és Lászlóffy Csaba magyar szakos tanár, illetőleg Megyeri Tamás Róbert polgármester társaságában.

%d blogger ezt szereti: