Közösen a parlagfű ellen

A parlagfű irtását rendelte el a szakhatóság. A Kaplonyi Polgármesteri Hivatal tisztelettel kéri a lakosokat, hogy kellő odafigyeléssel álljanak hozzá mindehhez.

Rövidesen megkezdődnek az ellenőrzések. Amennyiben valahol parlagfüvet észlelnek, szólunk a tulajdonosnak, de a sokadik alkalommal büntetésre is lehet számítani.

Ugyanakkor számítanak a lakossági bejelentésekre is. Ha a környezetében sok a parlagfű, tájékoztassa erről Csizmár Antal Tamás alpolgármestert, hogy intézkedhessen.

Szakemberek több alkalommal is kimutatták, hogy a nagy melegek időszaka nehéz lehet az allergiások számára, mert a száraz, meleg idő felerősítheti az allergiás tüneteket.

A kánikulában még minimális pollentermelés is erősítheti a tüneteket, például az orrnyálkahártya gyulladását, illetve felerősödnek az alsó légutakat irritáló környezetszennyező hatások is – hangsúlyozzák az orvosok. Az előttünk álló időszak viszonylatában kijelenthető, hogy erős pollenszezon várható; a következő hetekben a fűpollenek, július második felében pedig a gyompollenek, például a parlagfűpollenek terjednek intenzíven.

Az elmúlt öt évben a felmérések szerint megduplázódott az allergiások száma, és ma már a lakosság 30–40 százaléka produkál allergiás tüneteket – nyomatékosítják az allergológusok.

%d blogger ezt szereti: