Kaplony szabadon

Ismét szabadon lehet szidalmazni (engem). Mint hallom, a nemrégiben megalakult facebookos csoportban lelkesen ócsárolnak egyebek között a falunapok okán.

Mi több, K. Arnold azt állítja, azzal vádol, hogy nem rendezünk semmit, hiszen az csak gonddal járna. A rágalmát a szokásos, úriember számára nehezen minősíthető módon igyekszik megfogalmazni.

Nos, ezek a vádak. És melyek a tények?

A Kaplonyi Helyi Tanács az idei költségvetését egyhangúan fogadta el. Mindkét frakció tagjai jóváhagyták a tervezetet. Ebben nem különítettek el pénzalapot a Lápfesztiválra, sem egyéb kulturális rendezvényre. Tették ezt annak okán, hogy világjárvány volt (sőt, az enyhítések dacára még mindig van.).

Felmerült időközben, hogy egy lovas fesztivált lehetne tartani Kaplony községben. A döntéshozók majdhogynem egységesen amellett foglaltak állást, hogy a labdarúgópályát nem biztosítják erre a célra. Az indoklás az, hogy annak az állapota igencsak megsínylené a futamot. Főként a bajnoki rajt előtt. Alternatív helyszínt nem igen lehet biztosítani, így az idei évben a helyhatóság nem támogatta ezt a kezdeményezést.

A szomszédos települések egyikén sem tartanak ebben az évben úgynevezett falunapokat – tudtommal. Mindenhol azért megpróbálnak egyéb módon kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a lakosoknak. Amolyan családi nap, közösségi rendezvény helyszíne lesz Kaplony is. Igyekszünk minél változatosabb programokat szervezni. De ebben számítunk a civilek támogatására is.

Vasárnap például stand up előadást tartottak. Sajnos csak félszáz részvevővel. Érzésem szerint a „falunapi hisztéria”, illetve a hisztériakeltés is azt a célt szolgálta: ne jöjjenek el az emberek.

Cselekedjen így az ellenzék, ők tudják. Szidtak már eleget – egyelőre bírom. 🙂

Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy Kaplony egy komoly önkormányzat, egy komoly település. Kaplony település nem kell hogy otthon adjon holmi balkáni „miccses”, lacikonyhás bazárnak műlakodalmas traktusokkal stb. Mint ahogy például az eddigi Lápfesztiválok is igen magas színvonalat képviseltek. Nem szabad alább adnunk!

Egy szokványos évben egy falunapi rendezvényt már időben, már az év elején elkezdik tervezgetni, szervezni. Az ugyanis semmiképpen sem egy egyhetes munka.

Mindezek okán úgy gondolom, hogy ebben az évben alternatív megoldást kell találni. Igyekezni kell minél több, viszont kisebb rendezvényt tartani. Ráadásul összességét tekintve talán több embert megszólítunk így, mint egy hétvégére összezsúfolva mindent. (Arra is kell gondolni, hogy akár újabb világjárvány-hullám is jöhet.) (Hogy a falunapi rendezvényt talán a legjobban az esetleges árusok szorgalmazzák, óhatatlanul egyéb gondolatokat is felvet…)

A lényeg: az eddigi rendezvényeket (ilyen volumenű gyereknap mikor volt korábban?) civilek szervezték. A korábbiakkal ellentétben nem használtak fel közpénzt. Ezért ez sem mellékes körülmény!

No, de szidni, azt szabad, hajrá, Kaplony szabadon!

Megyeri Tamás Róbert