Legyünk óvatosak!

Narancssárga hőségriasztás van érvényben – Kaplony területére is. A kánikula okán igyunk sok vizet, lehetőleg maradjunk a hűvösben.

A figyelmeztetések és a riasztások során 3 veszélyességi szintet különböztetünk meg. Ebből a második szint, a narancs van érvényben. Ennek jelentése: veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról. Kövessük a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

Az előrejelzések szerint ma 36 és 38 Celsius-fokot is lehet – árnyékban!

A „hőhullám” definíciója: a 97% gyakorisággal mért napi átlaghőmérséklet feletti átlaghőmérsékletű napok (26,6 C). Hőhullám = 3, egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet 26,6 C feletti.

Bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, fogyatékkal élők, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők, fiatalok. Hőhullám, magas hőmérséklet okozta káros egészségi hatások: bőrkiütés, fáradtság, görcs, hirtelen ájulás, kimerülés, stroke. A legtöbb hőséggel összefüggő betegségek (kivéve a bőrkiütés és a görcs) a lényegi következményei annak, hogy különböző súlyú elégtelenségek következnek be a hőszabályozó rendszerben. Ráadásul, számos más ún. prediszponáló tényező felgyorsíthatja a magas testhőmérséklet kialakulását. Prediszponáló tényezők: kor, akklimatizálódás hiánya, dehidratáció (csökkentett tápanyag és folyadékbevitel, vizelethajtó tabletták, alkoholfogyasztás), gyógyszerszedés, mozgás hiány, túlsúly, fáradság, alváshiány, hosszú, magas intenzitású edzés, védőruha.

Az élő szervezet hőhullám alatti, kánikulában végzett tevékenysége fokozott folyadékvesztéssel jár, aminek pótlása életfontosságú lehet. Ilyen külső körülményekben javasolt az átlagosnál (napi 2-3 l, amiből legalább 1,5-2 l folyadék formájában, aminek fele lehetőleg víz legyen) több folyadék fogyasztása, mint a csapból folyó ivóvíz, ásványvíz, tea (lehetőleg cukor nélkül), szénsavmentes üdítők, paradicsomlé, aludttej, kefír, joghurt, és a levesek. Ne igyunk kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukortartalmú szénsavas üdítőket.

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük.

Érdemes gyakrabban nyomon követni a hírműsorokat, időjárási előrejelzéseket, vagy akár az internet adta információs lehetőségeket használjuk is, pontosabban tájékozódhatunk a várható meteorológiai eseményekről, ezáltal felkészülhetünk azokra, óvintézkedéseket tehetünk az esetlegesen bekövetkező nagyobb baj megelőzése, illetve hatásainak csökkentése érdekében. Legyünk óvatosak!