Háztartási gépek roncsprogramja

73 358 voucher kibocsátását hagyták jóvá a háztartási gépek roncsprogramjának második szakaszában, a kérelmezők jegyzéke meg is jelent hétfőn a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján.

Az AFM tájékoztatása szerint a program második szakaszában jóváhagyott utalványokból 34 158-at televízió, 22 884-et laptop, 16 316-ot táblagép beszerzésére fordíthatnak a kedvezményezettek.

A vouchereket az érvényesítéstől számított 15 napon belül lehet felhasználni a programban részt vevő kereskedőknél. Utóbbiak jegyzéke itt érhető el: https://www.afm.ro/rabla_electrocasnice_comercianti_validati.php.

Az értékjegy felhasználása előtt a kedvezményezetteknek kötelező módon fel kell tölteniük az AFM alkalmazásába személyi igazolványuk szkennelt másolatát és az egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot.

Az AFM képviselői megjegyzik, a háztartási gépek roncsprogramjának egyes szakaszaiban jóváhagyott, de fel nem használt összegeket ismét elérhetővé teszik, a teljes eljárás – beleértve a regisztrációt/fiók létrehozását – megismétlésével.

A háztartási gépek roncsprogramja május 14-én indult, és idén több szakaszban zajlik. Május 21-étől mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre, mélyhűtőkre, június 4-étől televíziók, laptopok és táblagépek vásárlására lehetett vouchereket lefoglalni, június 18-a és július elseje között pedig klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók beszerzésére igényelhetők majd utalványok.

A háztartási gépek idei roncsprogramjára 75 millió lejt különítettek el, ami csaknem kétszerese a 2019-ben kiutalt 40 millió lejes keretnek.

Forrás: AGERPRES