Főhajtással emlékeztek a majtényi síkon

Történelmünk egy sokat vitatott mozzanatára emlékeztek kaplonyi diákok. A majtényi síkon jártak, a zászlóletétel helyszínén lévő emlékmű talapzatához helyeztek el virágot.

A domahidi vasútállomás mellett lévő emlékműnél évről évre illő megemlékező ünnepséget tartanak. A kaplonyi oktatási intézmény diákjai Fodor Árpád tanár vezetésével rendszeresen kerékpárral mentek el a helyszínre. Az idei szeszélyes időjárás és a világjárvány okán ezt nem merték megszerezni, ám Török Tamás iskolaigazgató három diák, Kind Eszter, Pázmán Henrietta és Jónucz Eszter társaságában elment az emlékműhöz.

Útközben a történelemtanári végzettséggel rendelkező igazgató a kuruc szabadságharcról, a fegyverletételnek mondott zászlóletételről, és mindezek következményeiről beszélgetett a tanulókkal. A helyszínen egy-egy száll virágot helyeztek el a diákok, míg az iskolaigazgató a kaplonyi polgármester társaságában főhajtással adózott.

Remélhetőleg jövőre már népesebb kaplonyi diáksereglet mehet el az emlékműhöz. Fontos ugyanis emlékeznünk, a történelem eseményeit ne csak mint adatokat ismerjük, hanem helyszínekhez, illatokhoz, élményekhez köthessük azokat.