Oltás Kaplonyban

Közel kétszáz embert tett szert részleges védettségre az új típusú koronavírussal szemben tegnap Kaplonyban.

A megyei kormánybiztosi hivatal a mögöttünk lévő héten átiratban kérte fel valamennyi megyei helyhatóságot, hogy vegyen részt a lakosság tájékoztatásában. Kaplony község is meghirdette azt, hogy egyrészt mobil oltóközpont jöhet a településre, amennyiben ezt az emberek igénylik, illetőleg az on-line történő regisztrációban a községháza munkatársai szívesen segítenek azoknak, akik kevésbé jártasak a világhálón történő ügyintézésben. Péntek délig 186 fő jelentkezett, ez megyei összesítésben a második legtöbb. Ennek megfelelően Ákos község után szerdán Kaplonyba érkezett a kolozsvári katonai kórház oltással megbízott személyzete. A kaplonyi hivatal munkatársai igyekeztek beosztani a lakosokat, kit 11-re hívtak, kit 12-re 13-ra stb. A cél az volt, hogy senkinek se kelljen nagyon sokat várakoznia. Ez többé-kevésbé sikerült, azoktól, akiknek mégis sokat kellett várniuk, ezúton is elnézést kérünk.

Szerencsére összességében problémamentes volt az oltás folyamata. Pár mozgásképtelen személyhez is sikerült eljutnia az oltóközpont munkatársainak. A lakosok türelmesen végigülték az oltás utáni elővigyázatossági negyedórás pihenést.

A Moderna oltóanyagot kapták meg a jelentkezők. Legközelebb egy hónap múlva fognak jönni, immár a második dózissal – időben tájékoztatni fogjuk a lakosokat, de célszerű érdeklődni is. Felmerült, hogy akkor hoznak további oltóanyagot, mégpedig olyat, amelyből a védettség eléréséhez elegendő mindössze egy oltást megkapnunk. Javallott arra a lehetőségre már most jelentkezni a hivatalban.