Új egészségügyi miniszter

Ioana Mihăilă frissen kinevezett egészségügyi miniszter szerda este letette az esküt a Cotroceni-palotában.

„Egy rendkívül bonyolult tárcát vesz most át, miniszter asszony, egy rendkívül kritikus időszakban. Sok erőt és sikert kívánok munkájához” – mondta Klaus Iohannis államelnök Ioana Mihăilának az iktatási ceremónián. Az államfő kifejtette ugyanakkor, hogy nagyon örül annak, hogy a kormánykoalíciónak sikerült megállapodnia egy „modus vivendiben”, amely reményt nyújt arra, hogy „a dolgok ezentúl még jobban fognak menni”, és felkérte a kormány tagjait, hogy támogassák új kollégájukat, mivel annak „rendkívül sok problémát kell majd megoldania”.

Iohannis sok sikert kívánt a kormánynak az oltáskampányban. „Nagyon remélem, hogy egy sikeres oltáskampány nyomán nyárig sikerül kilábalnunk a járványból” – tette hozzá az államfő.

Klaus Iohannis államelnök szerda délután írta alá a rendeletet amelyben egészségügyi miniszternek nevezi ki Ioana Mihăilát, akit az USR PLUS jelölt a tisztségre. Nem sokkal eskütétele után sajtótájékoztató keretében ismertette főbb prioritásait az újonnan kinevezett egészségügyi miniszter.

Ioana Mihăilă rámutatott, a járványkezeléssel párhuzamosan három fő célkitűzésre fog koncentrálni az általa vezetett tárca: az uniós alapok lehívására és felhasználására; az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására, valamint a kórházmenedzsment reformjára.

„Jól felkészült embereknek kell betölteniük a vezető tisztségeket, a hozzáértés, képzettség megkövetelése nem csupán egy szeszély” – fogalmazott. Hozzátette, folytatják a versenyvizsgákat a megyei egészségbiztosítási pénztárak vezető tisztségeinek betöltésére, és versenyvizsgákat hirdetnek minden más menedzseri tisztségre is.

Meglátása szerint az elhibázott menedzsment és az egészségügyi ellátás különböző szintjei közötti összehangolás hiánya vezetett az olyan helyzetekhez, mint amilyen a Foişor kórháznál állt elő. „Történelmi esélyünk van arra, hogy a következő időszakban orvosolni tudjuk ezen problémák legalább egy részét” – hangsúlyozta.

Rámutatott, szükségesnek tartja az átszervezést és a munka hatékonyabbá tételét mind a minisztériumnál, mind a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál, továbbá nagy hangsúlyt fog fektetni arra, hogy „hivatalból” tegyenek közzé minden, közérdeklődésre számot tartó adatot.

A háziorvosi rendelőkben való immunizálást megkönnyítő sürgősségi kormányrendelet-tervezetet terjeszt elő az egészségügyi tárca a következő kormányülésen – jelentette ki a frissen beiktatott egészségügyi miniszter.

A hivatali eskütételt követő sajtótájékoztatóján Ioana Mihăilă úgy vélte, lehetővé kell tenni az oltásokhoz való hozzáférést azon emberek számára is, akik ez idáig kívül estek a hatósugáron. A háziorvosok bebizonyították a korábbi oltási kampányokkor, hogy akkor lesz sikeres az akció, ha az oltásokat könnyen elérhetővé teszik a közösségek számára, emiatt meg kell könnyíteni az immunizálási eljárást a háziorvosi rendelőkben – mutatott rá.

„Minden lehetséges erőforrást fel kell használnunk az elkövetkező hónapokban a lakosság immunizálása érdekében, mivel csak így fog csökkenni a koronavírus miatt orvosi ellátásra szoruló emberek száma” – mondta Ioana Mihăilă.

AGERPRES