Díszfákkal szépítik a községet

Fákat, díszfákat rendelt ma a községi vezetőség egy nagykárolyi vállalkozástól. Három Vörös korallberkenyét, három Amerikai hársat, valamint hét darab tiszafát. Elvileg már holnap, de a napokban bizonyosan ki is szállítják őket.

Mint Csizmár Antal Tamás alpolgármester kifejtette, azért szorgalmazta ezt, illetve a többi hasonló beruházást, mert Kaplony községnek ügyelnie kell, pénzt kell szánnia a külcsínre is. Egész egyszerűen jobb közérzete lesz a minden- és az ünnepnapokon is az embereknek, amennyiben méltóbb lesz a környezet.

A korallberkenyéket a kultúrház előtti térre fogják elültetni. A rendelők előtti területre pedig a hársfákat, illetőleg a kerítés mellé, oldalt a tiszafákat.

A világhálón fellelhető információk szerint az amerikai hárs (Tilia americana Nova) nagy termetű fa, egy kifejlett példány akár 20-30 méter magas is lehet, így nagy árnyékot adhat. Nagy levelei vannak, akár 20 cm-esek is lehetnek. Sárga, illatos virágai vannak, és nyár derekán virágzik. A termése szürke. Gyors növekedésű fa, mely a napos, félárnyékos helyet és semleges, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A telepítést követő években és meleg nyarakon öntözéséről gondoskodni kell. A Kárpát-medence klímáját jól bírja, teljesen télálló.

A tiszafa latin elnevezése: Taxus baccata fastigiata robuta. Körülbelül 5–7 méteres magasságot és 1–1,5 méteres szélességet elérő, zárt oszlopos formájú fajta. Tűlevelei világoszöld árnyalatúak. Kifejlett magassága kb. 3–5 méter, szélessége 1–1,5 méter. Koronája zárt oszlopos formájú. Különlegessége, hogy zöld tűlevelei sárga szegéllyel díszítettek. Levél: Sötétzöld, tűszerű, lapos levelei sűrűn borítják be a növényt. A kéreg vörös színű. Termés: szeptember környékén megjelenő élénkpiros termései igazán szép megjelenést kölcsönöznek neki. Származás: a Kárpát-medencében, valamint Nyugat és Dél-Európában, Délnyugat-Ázsiában, és Irán északi részén is őshonos. Felhasználása: Szoliternek, sövénynek ideális. Tenyészhely: igazán szépen napos, világos vagy félárnyékos helyen fejlődik. A hideg, téli szelek valamelyest károsíthatják, ezért célszerű védett fekvésbe ültetni. Jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Ha tápanyagban gazdag, egyenletesen nedves, de jó vízáteresztő talajba ültetjük, igazán meghálálja. Gondozása: Nyírását május végén és szeptemberben végezzük. Első években tövének gyommentesen tartása gyorsabb növekedést eredményez. Téltűrő, de a fiatal egyedeket kissé védeni kell. Betegségei: Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. A termés magköpenyén kívül a növény többi része mérgező!

A Vörös korallberkenye latin elnevezése: Photinia fraseri Red Robin. Ez egy sűrű, felálló ágú, örökzöld hibrid cserje. Magassága 2–4 méter, fényes, sötétzöld, bőrszerű levelei fiatalon ragyogó pirosak, és hosszú ideig látványosak. Késő tavasszal nyílnak apró, széles, krémfehér virágai, és az ősz folyamán hozza dekoratív, vörös bogyótermését. Őszi lombszínével kápráztatja el a kertbarátokat. Talaj iránt nem igényes, fagymentes, védett helyen fejlődik jól, és a napot szereti. Jól alakítható, nyírható, nyírt sövénynek, szoliternek, akár dézsában fának nevelve is ültethetjük. Fagytűrő, a téli fagyoknak is ellenáll.

%d blogger ezt szereti: