Legyen újra műszaki ellenőrzés?

Amennyiben szükség van ár, ismét kihelyezett műszaki ellenőrzést tart Kaplonyban a Román Autó-nyilvántartó (RAR) Szatmár megyei kirendeltsége. Jelenleg arra kíváncsiak, hogy egyáltalán van-e, lesz-e érdeklődő. Amennyiben van, akkor májusban jönnének. A részvételi szándékot Csizmár Antal Tamás alpolgármesternek kell jelezni.

Mint ismeretes, két alkalommal is tartott már kihelyezett műszaki ellenőrzést Kaplonyban a Román Autó-nyilvántartó (RAR) Szatmár megyei kirendeltsége. A községháza előtti téren egész pontosan 27 munkagépet ellenőrzitek először, másodjára pedig több mint harmincat.

Mindez megfeszített munkatempót jelent, ezért nyilvánosan is köszönetet mond a községi vezetőség a RAR munkatársainak. Szintén hálásak a helyi rendőrnek, aki mindvégig együttműködő volt, és továbbra is közösen keressük az optimális megoldást, annak érdekében, hogy megelőzzük az esetleges büntetéseket.

Mint ismeretes, megváltoztak a traktorokra vonatkozó országos előírások. Eddig az volt a szokás, hogy a polgármesteri hivatalok az adásvételi szerződések alapján olyan helyi (sárga színű) rendszámokat adtak ki, amelyekkel a települések határain belül tulajdonképpen mind közúton, mind földutakon lehetett közlekedni. 2020 elején azonban a Belügyminisztérium közölte, hogy ezeket a sárga rendszámokat nem lehet kiadni törzskönyv nélkül (erről aztán augusztusban rendelet is született). Továbbá kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga is szükséges ahhoz, hogy a traktor közúton közlekedhessen.

Ennek értelmében immár a kaplonyi hivatalban sem adhatnak ki úgynevezett sárga rendszámot.

Állítólag a földutakon és a mezőgazdasági utakon továbbra is lehet közlekedni mindenféle papír nélkül, ám a közúton való, akár párméteres közlekedés is óriási büntetést vonhat maga után. Az hírlik, hogy rövidesen ellenőrizések is lesznek.

A mezőgazdaságban traktorral dolgozók segítségére igyekszik sietni a kaplonyi önkormányzat, és a RAR Szatmár megyei kirendeltségének szakemberei egyeztetve a helyszínen, azaz Kaplonyban végezteti el a szükséges ellenőrzést. A kiszállással a mezőgazdaságban dolgozó traktortulajdonosoknak szeretnének segíteni, hiszen a járműveknek az önkormányzatoknál való bejegyeztetéséhez kötelező a műszaki vizsga.

Azoknak is, akik már korábban beszerezték a sárga rendszámot.

A bejegyeztetést követően a sárga rendszámtáblával rendelkező traktorok a község területén zavartalanul közlekedhetnek. A RAR szakembereinek kiszállása nélkül a traktortulajdonosoknak utánfutón kellene beszállíttatniuk gépeiket a megyeszékhelyen található RAR-központhoz.

%d blogger ezt szereti: