„A szívinfarktus nem várja meg, hogy elmúljon a járvány”

A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők 22,8%-a egyáltalán nem volt orvosnál a tavaly, mutat rá a krónikus betegek egyesületeit tömörítő koalíció (COPAC) kedden közzétett tanulmánya a februárban, online begyűjtött adatokra alapozva.

A felmérés 320 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő személy megkérdezésével készült el.

„Tavaly a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők 22,8%-a egyáltalán nem volt orvosnál. Ezeknek 59%-a vagy a megfertőződéstől való félelem miatt maradt távol, vagy egyszerűen azért, mert nem volt hová menniük, a kórház be volt zárva” – tájékoztat közleményében a COPAC.

A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő páciensek 96,3%-a három nagy gonddal küszködik a pandémia beállta óta: félnek a megfertőződéstől (52,5%), nem jut hozzá az orvosi ellátáshoz (25,2%), és gondot okoz a kórházba való eljutás (18,6%).

A páciensek szeretnék, ha javulna az orvosi/egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, az orvossal/kórházzal való együttműködés, bővülne az ártámogatott gyógyszerek listája.

A kutatás egy másik aggasztó tényezőre is fényt derített: jelentősen csökkent azok átlagéletkora, akiknél már fellépnek a súlyos szív- és érrendszeri problémák (pl. szívinfarktus vagy szívelégtelenség): a válaszolók 25%-a 45 és 55 év közötti korosztályhoz tartozik.

A válaszadók 47%-a magas vérnyomással, 8,9%-a pitvarfibrillációval, 8,6%-a szívelégtelenséggel küzd, 6,6%-uk infarktuson esett át.

„A páciensek félnek a COVID-19-től, és óriási stresszt állnak ki a betegségük miatt. Esetükben azonnali megoldásokra van szükség: a szívinfarktus nem várja meg, hogy elmúljon a járvány. Menjenek orvoshoz, hívják fel háziorvosukat, ha mellkasi fájdalmat, hátfájdalmakat, gyomorfájdalmat, szédülést éreznek, vagy nehezebben lélegeznek több mint 15 percen keresztül!” – idézi Radu Gănescu COPAC-elnököt a közlemény.

AGERPRES