Milyen is ez a büdzsétervezet?

Elfogadta a kormány hétfő esti ülésén a 2021-es államháztartási törvény és társadalombiztosítási törvény tervezetének végső formáját, amelyet a Törvényhozási Tanács jóváhagyott.

Ludovic Orban képviselőházi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke korábban kijelentette, hogy a Törvényhozási Tanács ezen a napon hagyta jóvá a tervezetet, és úgy szabályszerű, ha ezt követően a kormány hivatalosan is elfogadja a jogszabályt, még akkor is, ha nem történt módosítás a szövegben.

Az államháztartási törvény, illetve a társadalombiztosítási törvény tervezetét várhatóan kedden küldik tovább a parlamentnek.

A kormány ugyanakkor jóváhagyta azt a határozatot is, amellyel gyakorlatba lehet ültetni a sürgősségi kormányrendeletet, amely révén pénzt utalhatnak át a bérgarancia alapból a csődeljárás alatt álló Hunyad Megyei Energetikai Komplexumnak (CEH) a bányászok elmaradt bérének a kifizetésére.

Miklós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy nyilatkozott A kormányfő órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson, hogy a 2021-es költségvetés egy precedens nélküli, rendhagyó büdzsé, és hogy az idei évnek a reformok kezdetét kell jelentenie.

A kormányfő órája meghallgatást a PSD kezdeményezte, témája a Cîţu-kormány költségvetés-tervezete, amely a PSD szerint „Románia gazdasági halálát” fogja maga után vonni.

Az RMDSZ-es képviselő azt mondta: a 2021-es költségvetés egy olyan válság után született, amilyenre még nem volt példa, és bevált forgatókönyv sem létezett a kilábalásra. A helyzet sürgős lépéseket követelt a munkahelyek megmentése, a sérülékeny társadalmi rétegek védelme és az egészségügy működésének fenntartsa érdekében, ugyanis ha ez összeomlott volna, az teljes társadalmi összeomlást eredményezett volna. Ilyen körülmények között 2020-ban nem lehetett reformokat megvalósítani.

2021 viszont a reformok kezdetének éve kell hogy legyen, tette hozzá a törvényhozó. Az államháztartás helyrehozatalához hatékonyabb adóbegyűjtésre, egyértelműbb és méltányosabb adózási törvényre van szükség, és az ilyen irányú kezdeményezéseknek az európai alapok is segítségére sietnek. A 2021-es költségvetés lehetőséget nyújt egy olyan költségvetési hiány elérésére, amely az Európai Bizottság által kezdeményezett túlzottdeficit-eljárás leállításához vezethet, és garanciát nyújt arra is, hogy az államadósságot a kritikus szint alatt tartsuk – jelentette ki Miklós Zoltán.

AGERPRES