Állampolgárbarát adótörvénykönyv

Az adófizető állampolgároknak kedvező törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ. Ennek értelmében, ha az adótörvénykönyv valamely előírásának többféle értelmezése van, akkor azt a változatát alkalmazzák, amely a legkedvezőbb az adófizetőnek. A törvénytervezet kidolgozója Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Bihar megyei parlamenti képviselő.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, minden demokratikus országban, az államnak kötelessége pontos és konkrét szabályozásokat bevezetni az adófizetés terén. Azonban ez nem mindig sikerül, így az in dubio contra fiscum elv mentén kellene értelmezni azokat az előírásokat, amelynek több értelemmel bírnak. Vagyis azt a változatot kellene alkalmazni, amely a legkedvezőbb az adófizetőnek: „Törvénytervezetet dolgoztunk ki azért, hogy ne az adófizető állampolgárok legyenek az elszenvedői a rosszul vagy pontatlanul megfogalmazott adótörvénykönyv előírásainak. Tekintettel arra, hogy az adótörvénykönyv többféleképpen értelmezhető esetenként a lelkiismeretes adófizető tulajdonjoga sérült folyamatosan. Amennyiben az in dubio contra fiscum elv hatályba lép ezen a területen, az ilyen esetekben az adófizetőnek legkedvezőbb előírást kell alkalmazzák a hatóságok”.

Szabó Ödön rámutatott arra is, hogy a törvénymódosítás célja többek között közelebb vinni a fiskális hatóságokat az állampolgárokhoz, valamint növelni az adófizetők bizalmát az intézményben. Továbbá elmondta, hogy a törvénymódosításnak Claudiu Nasui, Mentsétek meg Romániát Szövetség is társkezdeményezője, valamint része a kormányprogramnak, így reményét fejezte ki afelől, hogy mielőbb elfogadásra kerül a parlamentben.

%d blogger ezt szereti: