Húzogatják a nadrágszíjat

A kormány nem tervez adóemelést – jelentette ki szerdán Florin Cîţu miniszterelnök.

Cîţut arról kérdezték a kormányülést követően, mi a biztosíték rá, hogy az állami vállalatok átszervezésekor nem a hozzáértő alkalmazottakat fogják elbocsátani, megtartva a beprotezsáltakat, illetve, hogy nem kerül sor bizonyos tarifák megemelésére annak érdekében, hogy biztosítsák egyes vállalatok pénzügyi szükségleteit.

„Először is az általunk hozott intézkedések révén több pénz marad a magánszektorban, marad a vállalatoknál, az állampolgároknál. Az első pillanattól fogva azt mondtam, hogy nem emeljük az adókat, és nem fogjuk emelni az adókat. Ez egy vörös vonal, amelyet nem lépünk át, nem emeljük az adókat, tehát nem érinti az állampolgárokat és a magánvállalkozásokat sem” – mondta Cîţu.

Az állami vállalatok reformja kapcsán úgy vélekedett: az, hogy kit bocsátanak el és kit nem, az átszervezési terv bemutatásakor derül majd ki, amelyet jóvá kell hagyniuk az illetékes hatóságoknak.

„Nem növelhetjük évente a támogatásokat. Mondok egy példát: a mostani támogatások csaknem négyszer nagyobbak a 2017-es értéknél. Ezek a támogatások azért nőttek, mert nőttek a fizetések. Azt kérdezném önöktől és a román állampolgároktól: miközben az utóbbi négy évben duplájára nőttek a fizetések, úgy érzik, hogy a köztisztviselők teljesítménye is duplájára nőtt? Ha igen, megyünk tovább, de ha nem, akkor intézkednünk kell” – fogalmazott a kormányfő.

A közalkalmazottak bérpótlékairól és az élelmiszer pótlékról a parlamentbe benyújtandó jogszabály-tervezetek révén fogunk intézkedni – jelentette ki szintén szerdán Florin Cîţu miniszterelnök.

A szerdai kormányülésen első olvasatban bemutatott sürgősségi kormányrendelet-tervezetbe, amely több strukturális intézkedést ír elő az állami büdzsé költségeinek csökkentése érdekében, nem szerepelnek a pótlékokat és az étkezési támogatást érintő intézkedések, csak a prefektusi hivatalok alkalmazottai számára nyújtott 30%-os COVID-pótlék, magyarázta a kormányfő.

Ezekkel kapcsolatban módosító javaslatokat nyújtanak be a parlamentbe a kormány által tavaly év végén elfogadott rendelethez, hogy kiküszöböljék az intézkedések megóvásának veszélyét. Tehát a parlament lesz az, amely a pótlékokról dönt, szögezte le kérdésre válaszolva a kormányfő.

Florin Cîţu miniszterelnök úgy nyilatkozott a szerdai kormányülést követően: az egyetemisták 50%-os kedvezménnyel utazhatnak majd vasúton.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 2017-ben vezette be az egyetemisták ingyenes vasúti szállítását, ezt most 50 százalékos kedvezményre módosítják – mondta a kormányfő, aki Európa más országainak gyakorlatával érvelt: Ausztriában például az egyetemi hallgatók 60%-os kedvezményben részesülnek, és ha csoportosan utaznak, akkor kísérőik ingyen utaznak. Bulgáriában a 26 éven aluli diákok 56%-ig terjedő kedvezményt, Csehországban a 18 és 26 év közötti diákok 75%-os, Horvátországban a hallgatók 50%-os, Észtországban és Finnországban 30%-os, Franciaországban 50%-os kedvezményt kapnak vasúti utazásra.

30 éves korig minden egyetemista ingyen utazhat Luxemburgban, Lengyelországban a 26 év alatti diákok és a 35 év alatti doktoranduszok számára 51%-os a kedvezmény, Magyarországon pedig 50% – sorolta a kormányfő.

Florin Cîţu hozzátette: a döntés nem vonatkozik az iskolásokra.

2022-ben fogják kiadni azokat a vakációs utalványokat, amelyeket idén kellett volna kibocsátani – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök azzal magyarázta ezt a döntést, hogy tavaly a vendéglátóipar nem működött, tehát a közalkalmazottak nem tudták felhasználni a vakációs jegyeket, amelyek egyébként „bérkiegészítőnek” számítanak. A kormány meghosszabbította a 2019-ben és 2020-ban kibocsátott jegyek érvényességi idejét, így a számítások szerint a gazdaságban jelenleg közel 2,4 milliárd értékű, fel nem használt voucher van, amit idén el lehet költeni. Ez megtakarítást is jelent az állami büdzsének – fűzte hozzá.

AGERPRES