Az idei tervek

Habár néha úgy tűnik, hogy az indulatok, a határtalan gyűlölet mindent ellep, valójában van ok reménykedni. Például a békésebb mindennapokban. De mindezért tenni kell.

Csendesen mondom, nehogy illetéktelenek meghallják, Kaplony anyagi értelemben tűrhetően áll. Közel 2 millió leje van a községnek a tartalékalapban. Mint a legutóbbi, a január havi rendes tanácsülésen is elmondtam volt, oktalanság, sőt, már-már ostobaság lenne, ha ezt a pénzt nem igyekeznének a döntéshozók felhasználni. A vezetőség éppen ezért négy konkrét beruházást tervezett erre az évre. A jövő hét elején érkezik meg – a tervek szerint – a Magyar utca újraaszfaltozásáról szóló tanulmány. Az tartalmazza majd a beruházás tervezett maximális összköltségvetését, és azt a tanács elé fogjuk terjeszteni egy következő gyűlés alkalmával. Mint ismeretes, az utászmérnökök azt javasolták, hogy egységesen 3 centiméter mélyen marják fel a jelenlegi aszfalt-, illetve betonburkolatot, és az egészre mintegy 6 cm-nyi aszfaltréteg kerüljön. Az út szélességét mindenhol meg fogják növelni, így 4 méteres lesz az utca. Amennyiben ezt a javaslatcsomagot jóváhagyja a tanács, akkor a szükséges engedélyek beszerzése következhet. Előreláthatóan legalább egy hónapot fog igénybe venni ez az időszak, de félő, hogy még többet. Mindenesetre felelősséggel valószínűsíthető, hogy valamikor kora nyáron meg lehet ejteni magát a munkálatot.

Tarthatatlan állapotok közepette kell hogy tevékenykedjenek az önkormányzat közterületfenntartói. És nincs fedél alatt a traktor, a buldoexkavátor… Szintén elfogadhatatlan állapotok uralkodnak az önkéntes katasztrófaelhárítók háza táján. Ennek okán szorgalmazza többek között az alpolgármester, hogy egy műhely- és garázsépület létesüljön a jelenlegi községháza mögött. Egy látványterv már el is készült. Nem sokára a konkrét megvalósíthatósági tanulmány is megérkezik a hivatalba. Múlt vasárnap a tűzoltók tartottak egy gyűlést, melyen eldöntötték, hogy a tevékenységükhöz szükségük lenne egy kisbusz-szerűségre. Abban személyeket is lehetne szállítani, de az alapvető felszerelések, sőt, még jelentős vízmennyiség is elférne. Ennek okán rövidesen a katasztrófa elhárítók felelőse kérvényezni fogja a tanácstól, hogy szerezzen be egy ilyen haszongépjárművet. A garázs-műhelyépület megépítését, kialakítását talán célszerű lenne egy vállalkozásra rábízni, hiszen a jelenlegi alkalmazottaknak bőven van tennivalójuk, és kevesen is vannak egy nagy építmény létrehozásához… Persze a testület fog ebben a témában is határozni. Amennyiben pénzt különítenek el erre a célra, akkor az engedélyezések hosszú időszaka vár ránk. Remélhetőleg az a beruházás is megkezdődhet valamikor tavasszal…

A játszótér kapcsán nem is olyan régen írásos formát is öltött a megállapodás a római katolikus egyházi közösség és az önkormányzat között. Így immár nincs akadálya, hogy méltó játszótere lehessen a falunak. Minden bizonnyal már a jövő héten megérkeznek az első árajánlatok, és a soron következő tanácsülésen eldőlhet, mely varriánst is tartja kívánatosnak a tanács. Mint ismeretes, a községi vezetőség azt kérte a tervezőktől, hogy három lehetőséget ismertessenek: egy alapfelszereltségűt, egy közepeset, illetve egy már-már luxusnak is betudhatót. A tanácsülésen a polgármester felhívta a döntést meghozók figyelmét arra, hogy a játszótér különösmód nagy elővigyázatosságot kíván meg, így kizárólag engedéllyel rendelkező beszállítók és kivitelezők foghatnak majd hozzá a létrehozáshoz. Persze azt a beruházást is sok-sok engedély beszerzése fogja megelőzni. De ennek ellenére – amennyiben a tanács pénzt különít el erre a célra – talán nyáron már lesz hol játszanak közösségi területen méltó körülmények között a gyerekek. Az esetleges félreértések elkerülése végett már most érdemes leszögezni, hogy a játszóteret éjjelre be fogják zárni, és azt továbbra is kamerák fogják „vigyázó szemeikkel pásztázni”.

A negyedik tervezett beruházás egy műfüves labdarúgópálya kialakításáról szól. Hogy ennek hol is lesz a helyszíne, egyelőre nem dőlt el. Mindenekelőtt felmerült az iskola udvara. Az oktatási intézmény vezetőségét megkérdezték ennek kapcsán. A felvetés így hangzott: „jobb-e ma egy veréb, mint holnap egy túzok?” Azaz még idén ki lehetne ott, az iskola udvarán alakítani egy műfüves focipályát, avagy pályázati úton majd valamikor a jövőben egy gumírozott multifunkcionális sportpályát (a foci mellett lenne például kézis, kosaras stb.), amit esetleg egy futópálya venne körül. A tanárokkal egyeztetve a vezetőség inkább az utóbbi lehetőség mellett döntött. Mint mondták, szükségük lenne még egy műhelynek is otthont adó építményre, továbbá egy filagóriára, amely alatt jó idő esetén meg lehetne tartani egy-egy tanórát. A műfüves pálya viszont sokat elvenne az iskolaudvarból… Lehetséges helyszínnek így maradt a jelenlegi focistadion melletti terület. Mellette szól, hogy öltözőt ott nem kell okvetlenül kialakítani, hiszen lehet folytatni a stadion öltözőjének rendbetételét. Viszont igen szűkös a hely, standard méretű focipálya nem fér el oda. A kubasi út mentén lévő háromszögre a vezetőség egy neves szakemberrel egyeztetve a település történeti és környezeti hagyományait bemutató úgynevezett archeopark létesítését képzelte el. Ellenben a szakemberből államtitkár lett, így ezzel a projekttel nem fog tudni foglalkozi, és egyébként is talán ha a jövő évben kiírnak egy olyan pályázatot, amelyre ezt az elképzelést be lehetne nyújtani. És onnan számolva, még ha minden szerencsésen is alakulna, akkor is leghamarabb két-három év múlva történhetne meg az első kapavágás… Ennek okán született meg az az elképzelés, hogy oda, az Alsó és a Domahidi út kereszteződésében lévő területre képzeljék el a műfüves pályát. Oda öltözőt is kellene létesíteni, de maradna hely ahhoz is, hogy szabadtéri fitnesz eszközöket is kihelyezenek. Azóta felmerült ötletként, hogy a jelenleg a könyvtárnak is otthon adó egykori iskolaépület udvarán, a Fő és az Alsó utcák között lévő területen alakítsák ki a pályát. A tanácsülésen a vezetőség azt kérte a döntéshozóktól, hogy ne foglaljanak markánsan állást egyik lehetséges helyszín mellett sem, lássuk meg, hogy a megyei főépítészi hivatal mit ajánl, hova kellene kevesebb engedély.

Mindezeket a beruházásokat meg lehet valósítani a tartalékalapból, anélkül, hogy az idei évre vonatkozó költségvetést terhelnénk – hangzott el. Arról is szó esett, hogy jelentős emelésekre kell számítani. Például előreláthatóan az építőiparban legalább 10 százalékos lesz az emelkedés idén márciustól. Azaz a falu pénze már kevesebbet ér, mint például novemberben… Nem érdemes tehát tartalékolni.

Az idei büdzséből egyelőre kizárólag a térkövezés folytatását tervezik. Mint ismeretes, már most hétfőn neki is látnak a kivitelezők a rendelők előtti parkoló, illetőleg majd a későbbiekben vele szemközt, a régi iskolaépület előtti parkoló kialakításához, rendbetételéhez.

A vezetőség több pályázatot is előkészítene. Így már megrendelték a régi iskolaépület felújításáról szóló tanulmányt. Az építészmérnök szerint az épület állaga nem indokolja a lebontást, így jelentős felújítási munkálatokat követően esetleg oda költözhetne át a polgármesteri hivatal. Persze azt a beruházást pályázati pénzből valósítanák meg. De ehhez az első lépés a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése… Egy soron következő gyűlésen határozhat a tanács arról, hogy megrendeli-e ezt a tanulmányt. Szintén célszerű lenne a rendelők épületének felújítása, hőszigetelése, a tetőzet cseréje stb. Erre nézve is készítenének egy tanulmányt. Még az előző vezetőség egyeztetett egy tervező céggel az iskolaudvar felújításáról. Azt az elképzelést bővítenék ki mindazzal, amit a tanári kar kívánatosnak gondol, és az együttesből alakítanának ki egy nagy beruházás-tervezetet. Amennyiben a tanács tagjai úgy gondolják, ennek a tanulmánynak az elkészítésére is pénzt fognak elkülöníteni. Szintén az előző vezetőség készíttetett el egy tanulmányt az iskola és az óvoda hőszigeteléséről. Az erről szóló pályázatot sajnos nem finanszírozták, viszont most talán lenne egy kiírás, amelybe ismét be lehetne nyújtani. Ennek érdekében a tanulmányt kell aktualizálni, illetve picit módosítani. Mindez már folyamatban van.

Az előző vezetőség a közvilágítás korszerűsítéséről szóló projektet is elkészíttetett. Arra nézve finanszírozási szerződést is kötöttek a szakminisztériummal. Kisebb hibák miatt eleddig nem sikerült beszerezni az összes engedélyt, ám most mintha lenne rá esély. Mindenesetre időközben a minisztérium és a jelenlegi vezetőség között új szerződés köttetett, miszerint a kivitelezési határidő: 2022. december 31.

Ezek lennének tehát az idei tervek, egyaránt vannak rövid, közép- és hosszú távú elképzelések. Mind vélhetően nem fog sikerülni, de talán érdemes abban bízni, hogy több igen.