Oltás után is kell a maszk

Az elmúlt 24 órában 27 400 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által vasárnap közzétett adatokból.

Ezzel 433 129-re nőtt a beoltottak száma Romániában. Közülük 419 973-an az első dózist kapták meg, 13 156-an pedig az emlékeztető oltást is.

Az elmúlt 24 órában beoltott személyek közül 50-nél jelentkezett enyhe allergiás reakció, amelyek közül 5 helyi, 45 pedig általános jellegű volt.

Az oltáskampány kezdetétől összesen 1174 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 371 helyi (fájdalmas reakció a szúrás helyén), 803 pedig általános jellegű volt (láz, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, gyengeség, bőrkiütés).

Az oltóközpontok este 8 óráig tartanak nyitva, így a 17 óra és 20 óra között beadott vakcinákat a következő napi jelentésbe foglalják bele.

Ma, hétfőn, január 25-én érkezik az országba a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltás hatodik szállítmánya – közölte a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A bizottság szerint a vakcina repülőgéppel érkezik Bukarestbe, Temesvárra és Kolozsvárra, ahonnan hűtött konténerekben viszik tovább.

Összesen 92.430 dózist osztanak szét a következők szerint:

  • bukaresti regionális elosztó központ – 35 100;
  • brassói regionális elosztó központ – 11 700;

  • kolozsvári regionális elosztó központ – 10 530;

  • konstancai regionális elosztó központ – 9360;

  • craiovai regionális elosztó központ – 7020;

  • iaşi-i regionális elosztó központ – 11 700;

  • temesvári regionális elosztó központ – 7020 adag.

Az oltási központokban az új és a korábbi szállítmányokból érkezett vakcinát egyaránt használják.

Romániában január 15-én kezdődött el a koronavírus elleni oltáskampány második szakasza, amelyben a 65 év fölöttiek mellett beoltják a krónikus betegeket és a fogyatékkal élőket, valamint a kulcsfontosságú területeken dolgozó munkavállalókat.

A Pfizer vállalat közölte, hogy január 25-étől kezdve ismét az eredeti ütemterv szerint fogja szállítani az oltásadagokat az Európai Uniónak, és február 15-étől a szállítandó dózisok számának növelését tervezi.

Az egészségügyi óvintézkedéseket annak is be kell tartania, és a szájmaszkot annak is viselnie kell, aki megkapta a COVID-19 elleni oltás második dózisát is – szögezi le közleményében az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca a Facebookon tájékoztatott vasárnap arról, hogy a tudósok egyelőre nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy egy beoltott személy megfertőződhet-e, és beoltott, tünetmentes állapotban továbbadhatja-e a vírust.

„A vakcina önt védi, a szájmaszk pedig a környezetében lévő embereket, akiket még nem oltottak be. Jelen pillanatig a klinikai tanulmányok azt mutatták ki, hogy az oltás megakadályozza a COVID-19 tüneteinek felbukkanását, azt viszont még nem tanulmányozták kellőképpen, hogy a tünetmentes megfertőződést is megakadályozza-e. Ezért a kutatók még nem tudják, hogy egy beoltott személy megfertőződhet-e anélkül, hogy tünetei lennének, és továbbadhatja-e a vírust” – olvasható a minisztérium Facebook-oldalán.

A bejegyzésben az áll: megtörténhet, hogy egy tünetmentes, beoltott személy továbbadhatja a vírust egy még nem immunizált embernek. Erre vonatkozóan nem született még elegendő kutatás.

Az oltás a második adag vakcina beadása után körülbelül két héttel kezd jelentősen megnövekedett immunitást biztosítani. Az emlékeztető oltás („rapel”) beadása utáni kéthetes időszakban a beoltott személy elkaphatja a vírust, és akár a COVID-19 súlyos tünetei is jelentkezhetnek nála – figyelmeztet az egészségügyi tárca.

A minisztérium arra is emlékeztet, hogy a BioNTech-Pfizer vakcinája 95%-ban, míg a Moderna vakcinája 94,1%-ban véd a COVID-19 betegség ellen.

Forrás: AGERPRES