Kaplony 2020 adózási szempontból

Milyen mutatókkal zárta a mögöttünk lévő évet a kaplonyi helyhatóság?

A magánszemélyek az ingatlanok után járó adóterhüket több mint 96 százalékban fizették be a községi kasszába, ez több mint 64 ezer lejt jelent a 2020-as esztendőben. A jogi személyek, azaz a vállalkozások teljes egészében megtették ezt a kötelezettségüket, azaz 8500 lejjel bővült a helyhatóság költségvetése.

A telkek után járó jutalékot a magánszemélyek 94,5 százalékos arányban fizették be, ez 43 ezer lejt jelent, a vállalkozások pedig teljes egészében, ami 6500 lej. Külterületek esetében majd mindenki kifizette az adóterhet, egész pontosan 99 százalékos a mutató, ami összegben 103 ezer lejt jelent. A közlekedési eszközök után a magánszemélyek 95 százalékban fizettek, míg a jogi személyek 94,2 százalékban, előbbi 173 ezer, utóbbi pedig 33 ezer lejt jelent. (A hatályos törvények alapján minden közlekedési eszköz után adót kell fizetni – így utánfutó, de akár eke, tárcsa stb. Az csak szóbeszéd, amolyan mendemonda, hogy a többi vidékbeli településen nem létezik ez az adónem, hiszen a törvény kimondja, hogy mindenhol kell fizetni.)

Az önkormányzat a különféle bérleti díjait teljes egészében begyűjtötte, ebben az esetben körülbelül 20 ezer lejről van szó.

A magánszemélyek Kaplonyban a szemétdíjat, az őrszolgálati, illetőleg a katasztrófaelhárítási hozzájárulást is kell fizessék, ehhez a mutatóhoz hozzászámítjuk a különféle közlekedési és egyéb jellegű büntetéseket, így 78 százalékos az index. Ami jogi személyek esetében 97 százalékos.