Körvonalazódik az oktatás megkezdése

A szakszervezetek, a szülők és a gyerekek azt szeretnék, hogy – amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi – a második félévtől kinyissanak az iskolák – jelentette ki csütörtökön Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, miután tárgyalt a tanügyi szakszerveztetek, a szülők, valamint a tanulók és egyetemi hallgatók érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel.

A tárcavezető szerint minden fél megértette a tanulók és a tanárok egészsége megvédésének fontosságát. Sorin Cîmpeanu szerint a tanulók azt a megoldást támogatják, hogy a vizsgákra az osztályban, fizikai jelenléttel kerüljön sor.

Kifejtette: a szülők képviselői az oktatásra fordított költségvetés növelését szorgalmazzák.

Az országos vizsgákat az előre meghatározott kalendárium szerint megtartják – jelentette ki szintén aznap a tanügyminiszter, miután tárgyalt a tanügyi szakszerveztetek, a szülők, valamint a tanulók és egyetemi hallgatók érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel.

A tárcavezető rámutatott: az országos vizsgákra a tervezett időpontokban, fizikai jelenléttel kerül sor, a tételeket pedig ahhoz kell igazítani, amit a tanárok leadtak, és amit a tanulók elsajátítottak.

Sorin Cîmpeanu szerint senki sem számít arra, hogy „mindent be lehet pótolni”, de törekedni kell arra, hogy minél kisebb anyagmennyiség maradjon ki a vizsgaanyagból.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy „abszolút értékben nagyobb költségvetésre számít idén, mint 2020-ban volt”.

Forrás: AGERPRES