Talán február 8.

Lehetséges, hogy a második félévtől kinyitnak az iskolák – jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tárcavezető szerint ez előtt a dátum előtt nem lehet szó a klasszikus oktatásra való visszatérésről, és a második félévtől is csak „a járványhelyzet függvényében” kerülhet erre sor.

Cîmpeanu kifejtette: január közepén értékelik a helyzetet, és „nem zárnak ki semmilyen forgatókönyvet”. Előfordulhat, hogy csak a kicsik térnek vissza az iskolába, de lehet, hogy a vizsga előtt álló osztályok (is), illetve megtörténhet, hogy engedélyezik az osztályban történő oktatást azokban a régiókban, ahol alacsonyabb a fertőzöttségi arány, és tekintettel lesznek arra is, hogy miként halad az az oltási kampány – magyarázta a miniszter.

Cîmpeanu azt mondta: minderre leghamarabb a második félév első napjától, azaz február 8-ától kerülhet sor. „Fizikailag és logikailag nem lehet másképp” – szögezte le a tárcavezető.

Forrás: AGERPRES

Az RMDSZ azt az álláspontot képviseli és kormányzati partnereit is arról győzi meg, hogy a második félévtől, február 8-tól nyissák ki az óvodákat, és induljon újra a fizikai jelenlétet feltételező oktatás az elemi, a nyolcadik és a 12. osztályokban.

Már a választási kampányban megfogalmazták, és kitartanak amellett, amit a szakemberek állítanak, hogy az óvodák és iskolák részleges újranyitásával az óvodások és a diákok kontrollált környezetbe kerülnek, hiszen az óvónők, a pedagógusok és a tanárok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák. Az óvodákban és az iskolákban megoldható a napi egészségügyi felügyelet és a szűrővizsgálat, fertőzöttség esetén pedig könnyebben követhető a beteg környezete.