Megkezdik a tartályok házhoz szállítását

Megtörtént a szemetes tartályok feliratozása. Egyelőre mintegy száz kukára került felirat. A tervek szerint holnap, azaz pénteken megkezdik a sárga tetejű tartályok kihordását.

Számos alkalommal beszámoltunk arról, hogy a szelektív hulladékgazdálkodásra való átállás egyaránt országos és európai uniós követelmény. Ugyanakkor a vidékünkön is megkezdődtek az első lépések ezen a területen, így például (a teljesség igénye nélkül) Mezőfényen, Csomaközön, Piskolton a meglévő fekete szemetesek mellé színeseket vásároltak. Előbbi településen hármat, utóbbi kettőben egyet, mégpedig sárgát. Teszik ezt annak jegyében, hogy a településközi, mezőteremi központú hulladékgazdálkodó egyesület mindössze csak színes zacskókat tud biztosítani. A tasakok pedig messze nem ideálisak erre a célra…

Kaplony helyi tanácsa novemberi rendes közgyűlésén elhatározta, hogy a 2020-as évi költségvetéséből szán erre a célra, és meg is történt a sárga színű szemetestartályok (120 literesek) megrendelése. A községi vezetőség kérése az volt, hogy még 2020-ban szállítsák ki a kukákat. Azok feliratozásáról helyi szinten fognak gondoskodni, mégpedig időhiány miatt vélhetően idén, azaz 2021 kezdetén. Értelemszerűen a szemetesek kiosztását is a 2021-es esztendőben fogják megtartani.

Összesen 845 darab sárga tetejű tartályt rendelt a vezetőség – jelentősen olcsóbb így, mint ha teljes egészében színes, azaz sárga lenne a kuka. Mivel a székelyföldi gyártó teherautóval tudja hozzánk eljuttatni a szállítmányt, és 1045 darab szemetes fér fel a fuvarra, további 200 darab fekete kukát is rendeltek – szintén a tanácsi határozatnak megfelelően. Ezeket is ki fogják kiosztani, mégpedig igénylések alapján.

Azon személyek kérhetnek új tartályt, akik egy portán többedmagukkal laknak. Az igénylésekkel kapcsolatos formanyomtatvány a községházán megtalálható.

Kérünk mindenkit, minél hamarabb jöjjön el, igényelje a fekete kukát (amennyiben szüksége van rá).

Jelenleg a szemétdíjat lakosonként kell fizetni, és bizony elő-előfordul az is, hogy egy portán ugyan 5-6-7 személy él, mégis egy kukán kell osztozniuk. Nem is fér bele a hulladék, így kénytelenek ilyen-olyan zacskókban kihelyezni. Máshol pedig ugyan csak egy-két személy lakik, viszont több tartályuk is van. A községi vezetőség célja rendezni mindezt. Ennek jegyében a mostani tartályokat aláírás alapján fogják átadni – holnaptól kezdődően. A sárgák esetében egyelőre portánként egyet – remélhetőleg minden háztartás esetében elegendő lesz egy 120 literes tartály. A 200 feketét pedig az igénylők között osztják szét. Amennyiben az idei költségvetésben lesz rá keret, akkor esetleg újabb szemetes tartályokat fognak vásárolni.