Online is lehet jelentkezni a védőoltásra

Hétfőtől üzembe helyezték azt az internetes alkalmazást is, amelyen keresztül az érintettek időpontot foglalhatnak az oltásra. Első körben az egészségügyi személyzetet oltják be a járvány ellen, így ők elsőbbséget élveznek. A feliratkozást a https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login oldalon lehet megtenni.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság azt is bejelentette, hogy üzembe helyezték az immunizálás utáni esetleges mellékhatások platformját.

A bejelentéseket a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Romániai Országos Ügynökségének honlapján (anm.ro), a VACCINARE COVID-19 menüpontnál lehet megtenni egy űrlap kitöltésével, akár online, akár hagyományos módon.

Akik meg szeretnék kapni a koronavírus elleni oltást, azok az online platform mellett telefonon, továbbá a családorvos vagy az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok közvetítésével is kérhetnek előjegyzést – derül ki egy rendeletből, amely az oltóközpontok engedélyeztetésének, megszervezésének és működésének szabályait rögzíti.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság közleménye értelmében az oltási központokat egészségügyi miniszteri rendelettel hozzák létre a megyei közegészségügyi igazgatóságok javaslatára.

Az oltóközpontok ötfélék lehetnek:

• állandó székhellyel rendelkező központok;

• mobil központok, amelyek a belügy- vagy a védelmi minisztérium alárendeltségébe tartoznak majd;

• mobil oltócsapatok, amely kiszállnak különféle speciális helyszínekre;

• drive-through oltóközpontok, amelyeket a nagyvárosokban hoznak létre;

• a családorvosi rendelőkben kialakított oltóközpontok.

Az oltóközpontok működését a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak kell engedélyezniük. A torlódások elkerülése érdekében előzetesen időpontot kell kérniük azoknak, akik meg szeretnék kapni az oltást. Erre online, telefonon, továbbá a családorvosok vagy az önkormányzatok keretében működő szociális igazgatóságok közvetítésével van lehetőség.

Forrás: agerpres.ro