Mégsem valós a támogatás

Kisnyugdíjasoknak szóló támogatásról számoltunk be nem is olyan rég. Országos botrány kerekedett ki az „ügyből”, amelynek lényege, hogy európai uniós forrású kormányprogram keretében egyfajta vásárlási utalványos kártyát kapnak 75 évnél idősebb, alacsony nyugdíjjal rendelkező személyek. Kaplony esetében alapjában 12 személyről volt szó, azonban egyikőjük elhunyt, így 11-en maradtak.

Közülük viszont hárman mégsem jogosultak, mivel egyéb jövedelmük is van a kisnyugdíj mellett. Így nyolcan maradtak…

A kedvezmény alapján december elejétől négy hónapon keresztül 180 lej értékben vásárolhatnak meleg ételt, és a szociális kártyával fizethetnek. Azaz az állam állja a „cechet”. Mindezzel a gond az volt, hogy kizárólag pár helyen lehetett volna az eredeti elképzelés szerint a kártyával fizetni. Például Nagykároly vidékén nem lett volna ilyen étterem, legközelebb Tasnádon vagy Szatmárnémetiben…

A megyei prefektúra az időközben országossá dagadt botrány nyomán értesítette a kaplonyi önkormányzatot arról, hogy immár élelmiszerboltokban is fel lehet használni ezt a kedvezményt, mégpedig a két zöldséges vegyesboltban (a 97-es szám és a 318-as szám alatti üzletekben), illetőleg a Santecben, azaz a 627-es szám alatti boltban.

Tegnap új értesítés érkezett, ebben az áll, hogy mégis kizárólag éttermekből lehet vásárolniuk a kedvezményt kapó kisnyugdíjasoknak. Igaz, közben lett nagykárolyi és csanálosi étterem is: Nagykárolyban a Nostalgia, míg Csanáloson a Ludy West.

A kaplonyi önkormányzat szociális munkatársa a héten értesítette az érintett kisnyugdíjasokat, akik jogosultak erre a kedvezményre. Hogy ki is a jogosult, azt a megyei illetékes hatóság jelölte ki. A helyi hatóság szerepe mindössze annyi volt, hogy a prefektúrán átvegye a borítékokat, és azokat majd eljuttassa az érintetteknek.