Még van idő szavazni!

Másfél órával az urnazárás előtt, azaz 19.30 órakor összesen 1101-en szavaztak Kaplonyban 18.30 óráig.

Mint ismeretes, a községben két szavazóházat alakítottak ki, éspedig a hivatalban működik a 163-as számú, míg az iskola épületében a 164-es. Fél hétig az előbbinél összesen 504-en voksoltak, az utóbbinál pedig 597-en.

Az országos, illetve a megyei viszonylatban azonban jó a kaplonyi lakosok szavazási hajlandósága, hiszen a jogosultak több mint 41,48 százaléka járult az urnák elé.

Másfél óra van hátra az urnazárásig, s már egészen biztos, hogy messze elmaradt a szavazási kedv, mind a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokhoz képest, mind pedig a megszokottól eltérően, mindössze alig több mint két hónapja zajlott helyhatósági voksoláshoz viszonyítva. A két választás közötti eltérés jelentős. Csaknem 45 ezerrel több lakos ment el szavazni szeptember végén, mint most.

Hat óráig Romániában a szavazásra jogosultak 28,07 százaléka élt szavazati jogával, ami valamivel több mint 5,1 millió szavazót jelent. Szatmár megyében 25,39% -os a részvételi arány. Négy éve 30,25 volt ugyanebben az időszakban. Idén a koronavírus-járvány miatt szinte a duplája a négy évvel ezelőttinek a mozgóurnával leadott voksok száma. Szatmár megyében ez 1411 mozgóurnás szavazatot jelent.