Szoros eredményt jósolnak

Az utóbbi két hónapban harmadára csökkent, öt százalékpont alá zsugorodott a Romániában kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) előnye az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet novemberi felméréséből, amelyet szerdán ismertetett a bukaresti sajtó.

A PNL parlamenti jelöltlistáira most már a biztos választók alig 28,5 százaléka voksolna, ahhoz képest, hogy a szeptemberi felmérésben a kormánypárt még 34,7 százalékos támogatottságnak örvendett. Ezzel szemben a PSD-t támogatók aránya a szeptemberi 19,6 százalékról 23,6 százalékra emelkedett.

A szeptemberi helyhatósági választásokon született eredmény is kiélezett küzdelmet vetít előre a december 6-i parlamenti választásokra, a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló PNL legalábbis nem számíthat olyan jelentős előnyre baloldali riválisával, a PSD-vel szemben, mint amilyet a korábbi közvélemény-kutatások jósoltak. A megyei pártlistákra és a főváros önkormányzatára leadott voksoknál a PNL 29,8, míg a PSD 23,2 százalékot szerzett.

Az IMAS közvélemény-kutatása továbbra is – a szeptemberi mérésnél egy százalékponttal magasabb – 18 százalékos támogatottságot jelez a rendszerkritikus USR-PLUS választási szövetségnek, annak ellenére, hogy az önkormányzati választásokon az USR-PLUS a politikai voksok alig 8,3 százalékát szerezte meg.

Hasonlóképpen most is 9,5 százalékos támogatottságot jósol az IMAS a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Romania pártnak, amely a helyhatósági választásokon csak 4,7 százalékot ért el. Kitartóan az ötszázalékos választási küszöb alatt – 4,6 százalékon – mérik a helyhatósági választásokon meglepetést okozó, országos szinten a voksok 6 százalékát beseprő Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártját (PMP).

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) most 4,7 százalékos eredményt jósol az IMAS közvélemény-kutatása, a szeptemberi 5,3 százalékhoz képest.

A szeptemberi önkormányzati választásokon az RMDSZ megyei és bukaresti listái az érvényes voksok 4,86 százalékát kapta, míg a magyar pártok megyei és fővárosi jelöltlistái által – az Erdélyi Magyar Szövetséggel együtt – összesített 413 ezer szavazat országos szinten az érvényes voksok 5,27 százalékát tette ki. A legutóbbi népszámláláson Románia állandó lakosságának 6,5 százaléka vallotta magát magyarnak.

A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon: a bukaresti parlamentben 1990 óta jelen lévő RMDSZ két befutónak tekintett helyet biztosított az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeinek a képviselőházi listáin.

Romániában az általános parlamenti küszöb ötszázalékos, vagyis azok a pártok vesznek részt a megyei mandátumelosztásban, amelyek országos szinten megszerzik a voksok legalább öt százalékát. A regionális pártok képviselethez jutását egy alternatív küszöb is segíti. Ennek értelmében azok az öt százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is részt vesznek – mindenütt az országban – a mandátumok szavazatarányos elosztásában, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20–20 százalékát.

Forrás: MTI