Valóssá válik a támogatás

Kisnyugdíjasoknak szóló támogatásról számoltunk be nem is olyan rég. Országossá botrány kerekedett ki az „ügyből”, amelynek lényege, hogy európai uniós forrású kormányprogram keretében egyfajta vásárlási utalványos kártyát kapnak 75 évnél idősebb, alacsony nyugdíjjal rendelkező személyek. Kaplony esetében 12 személyről van szó.

A kedvezmény alapján december elejétől négy hónapon keresztül 180 lej értékben vásárolhatnak meleg ételt, és a szociális kártyával fizethetnek. Azaz az állam állja a „cechet”. Mindezzel a gond az volt, hogy kizárólag pár helyen lehetett volna az eredeti elképzelés szerint a kártyával fizetni. Például Nagykároly vidékén nem lett volna ilyen étterem, legközelebb Tasnádon vagy Szatmárnémetiben…

A megyei prefektúra az időközben országossá dagadt botrány nyomán értesítette a kaplonyi önkormányzatot arról, hogy immár élelmiszerboltokban is fel lehet használni ezt a kedvezményt, mégpedig a két zöldséges vegyesboltban (a 97-es szám és a 318-as szám alatti üzletekben), illetőleg a Santecben, azaz a 627-es szám alatti boltban.

A kaplonyi önkormányzat szociális munkatársa a héten értesítette azt a tizenkét kisnyugdíjast, akik jogosultak erre a kedvezményre. Hogy ki is a jogosult, azt a megyei illetékes hatóság jelölte ki. A helyi hatóság szerepe mindössze annyi volt, hogy a prefektúrán átvegye a borítékokat, és azokat majd eljuttassa az érintetteknek. A szociális munkatárs értesíti az éttermeket is, hiszen egy még újabb rendelkezés nyomán jelentkezhetnek erre a programra, s amennyiben bizonyos követelményeknek megfelelnek, akár náluk is fel lehet használni azt a kevés pénzt, amit a kedvezmény keretében kapnak a kisnyugdíjasok.